Οι Ειδικές Δυνάμεις …επιστρέφουν με φόρα: Ένα εκ. ευρώ για προμήθεια ατομικού εξοπλισμού των Ελλήνων κομάντος

Τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ έχει εξασφαλιστεί το οποίο θα αλλάξει τα πάντα πάνω σ’ έναν «μαχητή» των Ειδικών Δυνάμεων, είτε αυτός είναι στέλεχος, είτε ακόμη και απλός στρατεύσιμος. Φωτογραφία, πηγή , ΓΕΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

«Restart» στις Ειδικές Δυνάμεις επιχειρείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με αρκετές δυσκολίες και επικίνδυνους πολλές φορές σκοπέλους.

Παρά την αναγκαιότητα, υπήρξαν αντιρρήσεις, ενστάσεις και σε ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια και πολλά άλλα που δεν είναι όμως της παρούσης. Κρατάμε επί του παρόντος ότι ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μια από τις πρώτες εντολές που έδωσε ήταν η ώθηση στον σχεδιασμό για τις Ειδικές Δυνάμεις που άλλωστε είναι έτοιμος από καιρό, αλλά «ταξίδευε» από συρτάρι σε συρτάρι…

Ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει να κάνει με την επόμενη μέρα, αλλά με τις επόμενες δεκαετίες. Κι αν κάποιος σκεφτεί πως αυτές οι αλλαγές προωθούν σε μια εντελώς νέα εποχή μ’ ένα βάθος τριάντα ετών ίσως μια παραπομπή στον σχεδιασμό και την δομή λειτουργίας των Ειδικών Δυνάμεων, τον πείσουν για την αξία αυτής της σημαντικής αλλαγής.

  • 1.000.000 plus μόνο για τον ατομικό εξοπλισμό

Κι επειδή οι αλλαγές από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ έχει εξασφαλιστεί κι αλλάζει τα πάντα πάνω σ’ έναν «μαχητή» των Ειδικών Δυνάμεων, είτε αυτός είναι στέλεχος, είτε ακόμη και απλός στρατεύσιμος…

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προέρχονται από μη απορροφημένα κονδύλια που είχε εξασφαλίσει το Λιμενικό για δικούς του εξοπλισμούς. Πάντως το Λιμενικό Σώμα και ιδιαίτερα η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών, έχει γεμίσει για τα καλά την εξοπλιστική και επιχειρησιακή φαρέτρα όσο ποτέ άλλοτε, κυρίως μετά και τις δωρεές των ΗΠΑ.

  • Σύμφωνα με τον σχεδιασμό- τουλάχιστον έως στιγμής- η μεγάλη αλλαγή σε ατομικό εξοπλισμό θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Σε κάθε μονάδα θα πιστωθεί ένα ποσό που φτάνει έως και τις 200.000 ευρώ ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις ειδικές μονάδες των νησιών.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι για κάθε στρατεύσιμο, παραδείγματος χάριν, το κόστος για πλήρη αλλαγή των ατομικών υλικών κοστολογούνται περίπου στα 1500 ευρώ. Οριακό ποσό μεν, όπως σημείωναν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν βάλει πολλές φορές και βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επιχειρησιακή εμφάνισή τους, αλλά φτάνει για την κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών.

Προτάσεις υπάρχουν από κάθε μονάδα για τις ανάγκες κι όλα είναι υπό ταχύρρυθμη επεξεργασία.

Τι περιλαμβάνει η «ανανέωση» του ατομικού εξοπλισμού για όλο το προσωπικό όμως;

  • -Εξάρτηση τύπου «Plate Camer»
  • -Αντιβαλλιστικές πλάκες
  • -Σύστημα ενδοεπικοινωνίας με ωτοασπίδες
  • -Ζώνη μάχης (σ.σ. Combat Belt
  • -Διόπτρες (αναλόγως του οπλισμού)
  • -Ζώνες βομβίδων
  • -Αντιβαλλιστικά γυαλιά
  • -Στεγανά σακίδια με διάφορα λίτρα χωρητικότητας
  • -Κράνη Hi- Cut

Αυτά είναι ορισμένα από τα είδη που έχουν προτείνει μονάδες προς τις Διευθύνσεις τους μόλις τους ζητήθηκε. Οι λίστες αφορούν τόσο τους στρατεύσιμους όσο και τα στοιχεία Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το μεταναστευτικό έφερε τον εκσυγχρονισμό

Σημαντικό ρόλο για την απορρόφηση του ενός και πλέον εκατομμυρίου έχει διαδραματίσει και η εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων στο μεταναστευτικό, όπως εξηγούσαν ανώτατα χείλη.

Οι αναφορές που υπήρξαν από την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με προτάσεις για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί και με το μεταναστευτικό φαίνεται πως ήταν ένας επιπλέον μοχλός πίεσης.

  • Επίσης δεκτές έχουν γίνει και οι προτάσεις για την πλήρη συντήρηση των σκαφών κρούσης Magna 9.60 αλλά και των VTR. Επιγραμματικά να υπενθυμίσουμε ότι μετά από εκθέσεις για τις ώρες λειτουργίας και κόστους των σκαφών, πάρθηκαν οι αποφάσεις για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους με νέες μηχανές αλλά και με πολύ πιο σύγχρονα μέσα επιτήρησης και πλοήγησης.

Επόμενος «σταθμός» όπως σημειώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές από τις Ειδικές Δυνάμεις, αποτελούν τα μέσα επικοινωνίας αλλά και επιτήρησης, όπως τα drone. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει είναι η αντικατάσταση των υπαρχόντων μέσων με νεότερα και πολύ πιο εργονομικά.

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά οι αλλαγές και η ανανέωση των κρίσιμων υλικών κυρίως για τις Ειδικές Επιχειρήσεις, είχαν προχωρήσει σημαντικά. Άλλωστε οι «SOF» της χώρας μας δεν έχουν σταματήσει να συνεκπαιδεύονται με την ελίτ των Ειδικών Επιχειρήσεων ισχυρών δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Κοινές ασκήσεις προσανατολισμένες για την ασύμμετρη αντιμετώπιση ακόμη και της πιο ακραίας απειλής, είτε αυτή είναι σε χερσαίο τμήμα της χώρας είτε ακόμη και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου και Αχμέτ Χαϊράτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: