Η Γαλλία συνιστά “τη μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή” για την Βραζιλία, λέει απόρρητη έκθεση

File Photo: O πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro. EPA, Joedson Alves




Η Γαλλία συνιστά την κυριότερη στρατιωτική απειλή για τη Βραζιλία για την επόμενη 20ετία, λόγω των διαφορών των δύο χωρών για τον Αμαζόνιο.

Αυτό αναφέρει απόρρητη έκθεση του βραζιλιάνικου υπουργείου Άμυνας που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Φόλια» του Σάο Πάολο.

Η έγκυρη εφημερίδα εξήγησε ότι ήρθε στην κατοχή της ένα αντίτυπο αυτού του 40σέλιδου εγγράφου το οποίο τιτλοφορείται «Αμυντικά σενάρια 2040». Η έκθεση συντάχθηκε με βάση τις προβλέψεις 500 υψηλόβαθμων Βραζιλιάνων στρατιωτικών οι οποίοι συμμετείχαν σε 11 συναντήσεις στο υπουργείο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση περιλαμβάνει «ρεαλιστικές γεωπολιτικές ανησυχίες» αλλά επίσης και «κάποιες ελαφρώς παραληρηματικές υποθέσεις», όπως για παράδειγμα το σενάριο μιας επίθεσης με τον κοροναϊό SARS κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ροκ του Ρίο το 2039, με δράστες «υπερεθνικιστές από τη νοτιοανατολική Ασία».

Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που κατονομάζεται ως απειλή στα τέσσερα μεγάλα σενάρια που αναφέρονται στην έκθεση. Σε ένα από αυτά, το Παρίσι θα μπορούσε να ζητήσει, το 2035, την επέμβαση του ΟΗΕ στα εδάφη της φυλής Γιανομάνι, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, συγκεντρώνοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γουιάνα. Με αυτή τη γαλλική, υπερπόντια περιοχή, που φιλοξενεί ένα τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η Βραζιλία μοιράζεται σύνορα μήκους 730 χιλιομέτρων.

«Η έκθεση περιέχει πολλές ασυναρτησίες (…) και μαρτυρά την παρορμητικότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα διπλωματικά ζητήματα», εκτίμησε ο Νέλσον Ντάρινγκ, ο διευθυντής του εξειδικευμένου ιστότοπου για αμυντικά θέματα Defesanet. Όπως υποστήριξε, η έκθεση, η σύνταξη της οποίας ξεκίνησε όταν ήταν στο αποκορύφωμά της η κρίση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, επηρεάστηκε από τη διαμάχη μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας και της Βραζιλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας επιδεινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, με τον Μακρόν να κάνει έκκληση για «κινητοποίηση όλων των δυνάμεων» προκειμένου να υπερασπιστούν τον Αμαζόνιο, τον οποίο χαρακτήρισε «κοινό αγαθό» όλου του πλανήτη. Ο Μπολσονάρου απάντησε με οργή, κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατική λογική» και απόπειρα να πληγεί η εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Το γεγονός ότι η έκθεση αυτή διέρρευσε στον Τύπο μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, επισήμανε ο Ντάρινγκ.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία

Το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό “έφαγε” τον πρέσβη της Τυνησίας στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: