Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στην Κύπρο κοντά στο «Charles De Gaulle»: Και μια «λόγχη» πίσω στο Αιγαίο

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ». Στιγμιότυπο από την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή». Πηγή φωτογραφίας HELLAS JOURNAL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Από σήμερα τα ξημερώματα η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ «ΨΑΡΑ» εντάχθηκε στη δύναμη ασφαλείας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle».

Η Ελληνική μονάδα επιφανείας με την αριθμητική ονομασία «F-454», απέπλευσε χθες από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και ταξίδεψε στη Μεγαλόνησο για να συναντήσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και τις υπόλοιπες μονάδες που συμπεριλαμβάνονται στα πλοία εκείνα που αποτελούν τη θωράκιση του «Charles De Gaulle».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική φρεγάτα θα βρίσκεται δίπλα στη δύναμη αυτή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα, ίσως και ορισμένες ημέρες από τον Μάρτιο, αναλόγως πως θα κινηθεί το αεροπλανοφόρο διότι όπως παρατηρείται, δεν είναι λίγες οι νέες προκλήσεις που ανοίγονται στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Μετά τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που ταξίδεψε μέχρι την Τουλόν και έδεσε στο Γαλλικό Ναύσταθμο και στη συνέχεια συνόδεψε το «Charles De Gaulle» περίπου μέχρι και τα ανατολικά όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» είναι το δεύτερο πολεμικό πλοίο της χώρας μας που προωθείται δίπλα στο Γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Την ώρα που η Γαλλία έχει παρατείνει την παραμονή του αεροπλανοφόρου στην Κυπριακή ΑΟΖ, στη σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και μάλιστα έχουν γίνει πτήσεις των Rafale κοντά στο τουρκικό γεωτρύπανο, αλλά και διμερής άσκηση δοκιμής της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κομμάτι του παζλ συμπληρώνει και η ελληνική παρουσία.

Μάλιστα από σήμερα στη Μεγαλόνησο θα βρίσκεται και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας με την οποία ο Κύπριος ομόλογός της έχει συνεργαστεί στενά, με αυταπόδεικτα αποτελέσματα.

Η ίδια η κυρία Παρλί έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter για την επίσκεψη στην Κύπρο, ανεβάζοντας παράλληλα την εικόνα ενός Rafale που ετοιμάζεται προς απονήωση.

Όλες τις μέρες που πλέει το «Charles De Gaulle» στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι Γάλλοι είναι αλήθεια ότι έχουν επιδοθεί σε μια επίδειξη ισχύος, με προφανείς λόγους, να στείλουν το μήνυμα στον «πειρατή» της περιοχής- που δεν είναι άλλος από την Τουρκία- ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται μόνη και πως δίπλα της έχει ισχυρά συμφέροντα που θα τη βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Τα Γαλλικά μαχητικά δεν σταμάτησαν εδώ και ημέρες να πετούν πάνω από το θαλάσσιο περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου. Ασκήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και με Ισραηλινά F-16 Sufa, δείχνοντας με ακόμη έναν τρόπο πως εκτός από σύμμαχοι, αποτελούν κοινό μέτωπο κατά του ενός που προκαλεί προβλήματα σ’ όλη την περιοχή.

  • Η «λόγχη» του Αιγαίου

Και τη ώρα που η Ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» γίνεται ένα κομμάτι της ασπίδας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου, αρκετά ναυτικά μίλια βορειοδυτικά, στο Αρχιπέλαγος από τα ξημερώματα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κοινή άσκηση των ισχυρών όπλων του Πολεμικού Ναυτικού.

Με αιχμή του δόρατος, σύμφωνα με Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ξεκινά ακόμη μια άσκηση η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνο τα «ανορθόδοξα» σενάρια και τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου της ΔΥΚ.

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι σε διαφορετικά σημεία, έχουν δημιουργήσει ομάδες ναυτικής κρούσης και αφού εκτελεστούν κοινές ασκήσεις στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε μαζικά πυρά.

Το Πολεμικό Ναυτικό τη συγκεκριμένη περίοδο αποτελεί το όπλο που παίζει καταλυτικό ρόλο σε οποιαδήποτε πρόκληση απαιτηθεί ν’ ανταπεξέλθει η χώρα, είτε αυτή έχει να κάνει με την υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας είτε με υποχρεώσεις που προκύπτουν.

  • Ήδη πριν από λίγες ώρες, όπως σημείωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει με οτιδήποτε απαιτηθεί σε επιχείρηση ώστε να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Παράλληλα η άμεση ανταπόκριση του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόσφατο περιστατικό με το ερευνητικό «Oruc Reis», έδειξε ότι κάθε ισχυρή μονάδα επιφανείας του Ελληνικού Στόλου βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή εκεί που χρειάζεται κι αυτό είναι κάτι που ο «ενδιαφερόμενος» το αντιλαμβάνεται…

Μαζί για πρώτη φορά στο TLP 343 και 340 Μοίρα: Το ΝΑΤΟϊκό σχολείο που αναδεικνύει τους καλύτερους πιλότους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: