Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς «κομιστής» μηνύματος αποτροπής και προειδοποίησης στην Τουρκία…

File Photo: Η Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Η παρουσία της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» απέναντι από το σεισμογραφικό «Oruc Reis» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Και αυτή ήταν μια από τις απαντήσεις που σίγουρα έλαβε σοβαρά υπόψιν της η Τουρκία και θα πρέπει να την βάλει στο «ζύγι» όταν αποφασίσει το επόμενο βήμα.

Μπορεί το σχέδιο «δια της μεθόδου του ανέμου» να έφερε στα Ελληνικά νερά το «Oruc Reis», με τα ηχοβολιστικά καλώδια ποντισμένα στην θάλασσα- όλως τυχαίο κι αυτό- όμως το Πολεμικό Ναυτικό λειτούργησε υποδειγματικά, προσηλωμένο στο Δίκαιο που δεν σέβεται η Τουρκία και είναι αυτό της Θαλάσσης.

  • Όταν δημοσιοποιήθηκε το παράνομο και πέρα από κάθε λογική μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, η σελίδα μας είχε αναδείξει ένα από τα σχέδια-απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στα επεκτατικά σχέδια του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα μόνο μέρος του σχεδίου ξεδιπλώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, με πρωταγωνίστρια (καθόλου τυχαίο) ξανά τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Φυσικοί «ναύσταθμοι» και «αεροπλανοφόρα»…

Η άμεση παρουσία της Ελληνικής φρεγάτας έδειξε πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει μετρήσει καιρό τώρα τα σχέδια της γείτονος.

Η ανάπτυξη κρίσιμων για την υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας, μονάδων επιφανείας στους «φυσικούς ναυστάθμους» που δεν είναι άλλοι από τα Ελληνικά νησιά, θεωρείται το κλειδί της επιτυχίας για πολλούς λόγους, με τον πιο κύριο να είναι αυτός του χρόνου αντίδρασης.

Άλλωστε τα νησιά πολλά χρόνια τώρα έχουν το παρατσούκλι του φυσικού αεροπλανοφόρου που φιλοξενούν τα μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής που καθημερινά αναχαιτίζουν τα τουρκικά F-16.

  • Αν η Ελληνική φρεγάτα που είναι «σκοπούν» βρισκόταν στο κεντρικό Αιγαίο, όπως πολλές φορές συμβαίνει και δεν ήταν σε προωθημένη θέση, οι ώρες αναμονής θα έμοιαζαν αιώνες και η μόνη λύση θα ήταν η αεροπορική παρουσία, εκατοντάδες μίλια στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.
  • Κι επειδή το σχέδιο της Τουρκίας είναι να «παίξει» σ’ αυτή ακριβώς την περιοχή, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναθεωρήσει ορισμένα από τα σχέδια, χωρίς ν’ αφήνουν φυσικά στην τύχη του, οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής νησιωτικής επικράτειας.

Μονάδες επιφανείας του Ελληνικού στόλου βρίσκονται εκεί που χρειάζεται όπως διαβεβαιώνουν ανώτατες πηγές κι αυτό διότι ότι εξελίσσεται αυτό το διάστημα θα έχει συνέχεια…

Περιοχή ιδιαίτερης δυσκολίας…

Πάνω από έναν χρόνο και πολύ πριν από το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, οι γείτονές μας είχαν στοχοποιήσει την θάλασσα γύρω από το Καστελόριζο και πιο νότια, δηλαδή περίπου εκεί που κινήθηκε το ερευνητικό «Oruc Reis».

Navtex, ασκήσεις, διελεύσεις μονάδων επιφανείας από το ναύσταθμο του Aksaz προς αυτή την περιοχή και ξανά πίσω, παρουσία υποβρυχίου, παραβιάσεις και ιδιαίτερα σκληρές αερομαχίες, είναι επιγραμματικά ορισμένες από τις κινήσεις που έχουν δείξει μέσα σε ποια θαλάσσια οδό θα θελήσει η Τουρκία ν’ ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης.

  • Μια περιοχή με αρκετές δυσκολίες και κυρίως απομακρυσμένη από γραμμές ανεφοδιασμού, λένε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Και εκεί ακριβώς ίσως να βλέπουν στο Επιτελείο μια νέα αρχή για τα επόμενα τουρκικά σχέδια, κάτι σαν την περικύκλωση της Κύπρου με πολεμικά πλοία, ερευνητικά κτλ…
  • Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει πάρει ήδη μια αποφασιστική γεύση στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον Οκτώβριο του 2018, όταν επιχείρησε να περάσει στα Ελληνικά νερά το σεισμογραφικό «Barbaros». Πήρε σχεδόν παρόμοια απάντηση ξανά κι από το ίδιο πλήρωμα, από την ίδια φρεγάτα, από το Νικηφόρο Φωκά.

Για το Πολεμικό Ναυτικό και τη Διοίκηση Φρεγατών ο «Φωκάς» όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλείται η φρεγάτα, διαθέτει ένα από τα πιο έμπειρα και «ψημένα» πληρώματα από την αλμύρα του Αιγαίου κι όχι μόνο. Είναι από τα πληρώματα που δυναμώνουν τη φωνή των κυβερνητών κι όλοι μαζί είναι μια γροθιά, σε εγρήγορση για οτιδήποτε απαιτείται.

Αποχώρησε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα: Επιστρέφει ανοιχτά της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: