Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Τα αρνητικά αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κύπρο, η πολεμική του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά του Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο χαρακτήρισε αναξιόπιστο, το κλείσιμο του φράγματος Καλαβασού λόγω εντοπισμού βαρέων μετάλλων και το ότι η Κυβέρνηση δεν έφερε κανονισμούς στη Βουλή που θα της επέτρεπε έλεγχο του «κυπριακού επενδυτικού σχεδίου», είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ώρα 20.56: Αγωνία τέλος» γράφει ότι αργά το βράδυ έληξε ο συναγερμός των κρατικών υπηρεσιών, αφού οι αναλύσεις έδειξαν πως η Κινέζα επιβάτης πτήσης που έφθασε στην Κύπρο δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βγήκαν τα μαχαίρια κατά Ακίντζι, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να λέει πως ο Τ/κ ηγέτης «είναι ο πιο αναξιόπιστος πολιτικός» και να τονίζει πως στις επόμενες μέρες θα πει πολλά παραδείγματα εναντίον του. Αλλού αναφέρεται σε έξι μέτρα ενίσχυσης του Τμήματος Φορολογίας για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ο Ακιντζί στη μαύρη λίστα της Τουρκίας», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Άγκυρα κορυφώνει τις προσπάθειες παρέμβασης στο προεκλογικό σκηνικό στα κατεχόμενα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου και τον χαρακτηρισμό του Μουσταφά Ακιντζί ως «του πιο αναξιόπιστου πολιτικού» με τον οποίο χρειάστηκε να συνεργαστεί, όπως είπε. Αλλού γράφει ότι αρνητικές ήταν οι εξετάσεις σε αλλοδαπή για τον κορωνοϊό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση συζητήθηκε χθες σε έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, η οποία διαπίστωσε πολλές αλλαγές, τόσο στην διατύπωση όσο και επί της ουσίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Βαρέα μέταλλα σε φράγμα» γράφει ότι λόγω των πιθανών σοβαρότατων επιπτώσεων από ρύπανση του πόσιμου νερού το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων προχώρησε σε κλείσιμο του φράγματος Καλαβασού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέθηκαν χθες σε εφαρμογή από την Τροχαία τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για πότε ένας οδηγός θα χάνει αυτόματα την άδεια οδήγησής του. Αλλού γράφει ότι η αντίδραση της Τουρκίας έναντι σε θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί, δικαιώνει τη θέση της ε/κ πλευράς ότι στη μετά τη λύση εποχή αυτή δεν πρέπει να διατηρεί ρόλο στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χαιρετίσματα…από Καμπότζη, Μαλαισία κ.λ.π.», γράφει ότι δεν αφαιρέθηκε κανένα διαβατήριο από τους 26 πολιτογραφημένους «Κύπριους», αφού η Κυβέρνηση αγνόησε τη Βουλή και τη νομοθεσία και δεν έχει καταθέσει κανονισμούς μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, με αποτέλεσμα το Υπουργικό Συμβούλιο να μην έχει δικαίωμα να εξετάσει νέες αιτήσεις. Αλλού γράφει ότι “οι αυθαίρετες αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού προστίθενται στα προβλήματα που προκάλεσε η ιδιωτικοποίησή του”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπερπλήρες είναι το Μακάρειο Νοσοκομείο λόγω της επανεμφάνισης του ιού RSV, ο οποίος πλήττει βρέφη και παιδιά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Τσαβούσογλου συμμετέχει στο κατηγορητήριο κατά του Ακιντζί», γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε τον Ακιντζί ως «τον πιο αναξιόπιστο πολιτικό». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε χρονοδιάγραμμα που θα έδινε στη Βουλή λόγο στο σχέδιο πολιτογραφήσεων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το Ισραήλ για το θέμα της αναβάθμισης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: