Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ- Κυβέρνησης αναφορικά με τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα επενδυτή, η επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον στην Κύπρο, η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεργασία ε/κ και τ/κ πλευράς για τον κορωνοϊό και η εκδήλωση-έκθεση ζωγραφικής με αφορμή την επιστροφή 219 έργων τέχνης Ε/κ και Ελλήνων καλλιτεχνών που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο και την παράδοση οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών που υπάρχει στα αρχεία του ΡΙΚ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση» γράφει ότι συνεχίζει η αντιπολίτευση την πολεμική της, όπως αναφέρει, εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με τα ταξίδια του στο εξωτερικό με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα επενδυτή με τον Κυριάκο Κούσιο να απαντά σημείο προς σημείο στις επικρίσεις. Αλλού γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακκιντζί συναντήθηκαν χθες και συμφώνησαν ανοικτή γραμμή συνεργασίας για τον κορωνοϊό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάση του οποίου θα δίνονται 117 εκ. στους Δήμους από 57 εκ. που είναι σήμερα ώστε να είναι οικονομικά αυτοδύναμοι.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Οι Ε/Κ εγκλωβισμένοι στην τ/κ εκλογική μάχη» γράφει ότι μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε μερίδα νεαρών επανεγκατασταθέντων Ε/Κ εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο υπόκεινται σε περιορισμούς σε σχέση με τις συνεχόμενες ημέρες που μπορούν να διαμένουν ανεπηρέαστα στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του χθες υποστήριξε πως ο Πρόεδρος γνώρισε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία σε εκδήλωση του CIPA, μετά την πολιτογράφηση του ίδιους και της οικογένειας του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τα οποία διασώθηκαν στην Αμμόχωστο και επιστράφηκαν στην ε/κ κοινότητα αλλά και οπτικοακουστικού υλικού που δόθηκε στην τ/κ κοινότητα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τεχνοκράτες ΗΠΑ στη Λευκωσία» γράφει ότι διπλό στόχο έχει η επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον στην Κύπρο. Ο πρώτος του στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, γι αυτό και θα συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας. Δεύτερος στόχος είναι να στείλει το μήνυμα ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για την έκθεση έργων τέχνης τα οποία διασώθηκαν στην Αμμόχωστο και επιστράφηκαν στην ε/κ κοινότητα αλλά και οπτικοακουστικού υλικού που δόθηκε στην τ/κ κοινότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «πισώπλατη μαχαιριά από ΕΕ για διεθνή φορτηγά» και ότι «ρυθμίσεις διώχνουν πέραν των 100 εταιριών από την Κύπρο».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Θυσιάζουν 20.000 δένδρα για λατομείο!» γράφει ότι προτάσεις υπέβαλε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Λάρνακας, η οποία χωροθετείται στην ορεινή περιοχή και προνοεί την αποψίλωση κρατικού δάσους. Οι τρεις προτεινόμενες περιοχές βρίσκονται στον Δελίκηπο και υπολογίζεται ότι θα αφαιρεθούν 20 χιλιάδες δέντρα για να γίνει λατομείο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί παρευρέθηκαν στην εκδήλωση-έκθεση ζωγραφικής με αφορμή την επιστροφή 219 έργων τέχνης Ε/κ και Ελλήνων καλλιτεχνών που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο και την παράδοση οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις υπογραφές μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ για το Μνημόνιο, το οποίο θα ισχύει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για όσα νοσηλευτήρια επιδείξουν ενδιαφέρον.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Η γκάφα για το χαλούμι διορθώθηκε στο ΗΒ», αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο διορθώνει ένα σοβαρό λάθος που έγινε από το Υπουργείο και διασφαλίζει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση-έκθεση ζωγραφικής με αφορμή την επιστροφή 219 έργων τέχνης Ε/κ και Ελλήνων καλλιτεχνών που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο και την παράδοση οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών που υπάρχει στα αρχεία του ΡΙΚ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συνεργασία που θα υπάρξει μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί για το θέμα του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Το YouTube θα απαγορεύσει “παραποιημένα” ή “ψευδή” βίντεο που αφορούν στις αμερικανικές εκλογές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: