Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το ενδεχόμενο η Τουρκία να ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» λόγω μη ανταλλαγής φορολογικής φύσεως πληροφορίες με την Κύπρο, η διαγραφή φορολογικών χρεών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το Τμήμα Φορολογίας, η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για τα στημένα παιγνίδια στο ποδόσφαιρο και η αποκάλυψη από Ισπανικά ΜΜΕ για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επαναβεβαίωση της Γαλλίας για την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο από  την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Φλοράνς Παρλί, η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και οι συνεχιζόμενες έρευνες για την  υπόθεση πυροβολισμών έξω από καφετέρια της Αγίας Νάπας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στη μαύρη λίστα η Τουρκία αν δεν συνεργαστεί με την Κύπρο» γράφει ότι η Τουρκία σήμερα βρίσκεται στη «γκρίζα λίστα» για το γεγονός ότι δεν ανταλλάσσει φορολογικής φύσεως πληροφορίες και με την Κύπρο, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αν μέχρι το τέλος του 2020 δεν το πράξει και με την Κύπρο, τότε θα ενταχθεί στη «μαύρη λίστα», κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της. Αλλού γράφει ότι ασθενείς και γιατροί αποφασίζουν να μεταθέσουν χρονικά προγραμματισμένες επεμβάσεις, ώστε αυτές να γίνουν μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ που περιλαμβάνει την ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Σε άλλο θέμα η “Α” αναφέρεται στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για τα στημένα παιγνίδια στο ποδόσφαιρο που συγκάλεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εξέταζαν…10 μήνες τα στοιχεία των Ισπανών» γράφει ότι το Αρχηγείο Αστυνομίας κατείχε τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από ισπανικά ΜΜΕ για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες για δέκα μήνες και όπως υποστήριξαν αστυνομικές πηγές, υπάρχει πλούσια αλληλογραφία με τη Μαδρίτη και έγιναν εξετάσεις οι οποίες κόλλησαν στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές ως μαρτυρικό υλικό στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι μόλις χθες υπέγραψε τον νόμο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα προκύπτουν ερωτηματικά για τη συνεισφορά του περί Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου, πολύ περισσότερο της Επ. Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού που αυτός προβλέπει. Σε άλλο θέμα ο “Π” γράφει ότι η Αστυνομία θεωρεί ότι έχει στα χέρια της τον άνθρωπο που πάτησε τη σκανδάλη έξω από την καφετέρια της Αγίας Νάπας, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διαγράφουν φόρους ενός δισ.» γράφει στο κύριό του θέμα ότι φορολογικά χρέη ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, προτίθεται να διαγράψει το Τμήμα Φορολογίας. Παρά τις προσπάθειες και τα μέτρα που λήφθηκαν, διαπιστώθηκε πως οι συγκεκριμένες οφειλές δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Αλλού γράφει ότι φρικτό τέλος από πυρκαγιά επεφύλαξε η μοίρα σε 75χρονο ο οποίος διαβιούσε μόνος σε παράγκα σε περιοχή μεταξύ Ανθουπόλεως-Αγίων Τιμιθιάς. Σε άλλο θέμα ο “Φ” γράφει ότι επίσπευση των διαδικασιών από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας απαιτούν οι οργανωμένοι ασθενείς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την καθυστέρηση, που όπως υποστηρίζουν παρατηρείται στην προετοιμασία για την ένταξη των ακριβών, καινοτόμων και εξειδικευμένων θεραπειών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ορμητήριο ΗΠΑ η Κύπρος εναντίον Μ. Ανατολής» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής. Στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» έχει εγκατασταθεί πλήρως εξοπλισμένη μονάδα 500 Αμερικανών ενώ στο Ακρωτήρι διεξάγονται κατασκευαστικά έργα με στόχο τη μεταστέγαση της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Αλλού γράφει ότι πολλές αντιφάσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς σχετικά με τις εξελίξεις που προέκυψαν από το δημοσίευμα της ισπανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «EL Confidencial» για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σε άλλο θέμα η “Χ” γράφει ότι οι οφειλές προς τον Φόρο ανήλθαν στα 1,7 δισ. ευρώ ενώ εκκρεμούν επίσης άλλα 792,7 εκ. ευρώ, τα οποία αφορούν καθυστερημένους τόκους και επιβαρύνσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Η Γαλλία επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο» γράφει ότι την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο μετέφερε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργου Σαββίδη ότι «βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας», σχολιάζοντας το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας για τα στημένα παιχνίδια και την εμπλοκή της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην προσαγωγή υπόπτου, ο οποίος επιμένει στην αθωότητα του, ενώπιον του Δικαστηρίου για την υπόθεση πυροβολισμών στην Αγία Νάπα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Σκληρό παζάρι για τον προϋπολογισμό ΕΕ» γράφει ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει σκεπτικισμό αλλά και να διχάσει τα κράτη μέλη σε δύο στρατόπεδα. Αλλού γράφει ότι ενώ οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας προσπαθούν να ανακόψουν τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, τουλάχιστον ένα επενδυτικό fund στοιχηματίζει πως είναι μόνον η αρχή μιας ελεύθερης πτώσης του νομίσματος της χώρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αυτονόμηση και αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει ο δημόσιος τομέας της υγείας και από την οποία θα εξαρτηθεί η ομαλή ολοκλήρωση εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Αντούνα
Λευκωσία, Κύπρος

Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» ήταν πρώτη σε τηλεθέαση τη Δευτέρα: Στη δεύτερη θέση το MEGA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: