Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις διεθνώς και στην Κύπρο γύρω από το θέμα του κορωνοϊού, τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ κατά φυσικών προσώπων λόγω των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Επίσης καταγράφονται το ναυάγιο της επένδυσης που σχεδίαζε ο Αρχιεπίσκοπος με Ούγγρο επενδυτή, η έκθεση της Κομισιόν και της Eurostat για τις δαπάνες για κοινωνική προστασία, και οι καταγγελίες Γενικού Ελεγκτή για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής γιατρών του ΓΕΣΥ από παραθυράκι στο νόμο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Άνω κάτω όλος ο κόσμος από τον θανατηφόρο κορωνοϊό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι πάνω από 2.800 είναι οι νεκροί από τον νέο ιό, ξεπέρασαν τις 82 χιλιάδες τα κρούσματα, οι οικονομίες άρχισαν να επηρεάζονται, εκδηλώσεις ακυρώνονται και σχολεία κλείνουν. Σε άλλο της θέμα γράφει πως γιατροί πλουτίζουν λόγω ΓΕΣΥ. Σε άλλο της θέμα γράφει για ρεκόρ παράνομου Ιρανού μετανάστη στην Κύπρο ο οποίος ήρθε στη χώρα μας 5 φορές.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Μάχη στα Δικαστήρια με τον Ούγγρο επενδυτή», και γράφει ότι το ναυάγιο της επένδυσης «μαμούθ» που σχεδίαζε ο Αρχιεπίσκοπος με τον Ούγγρο επενδυτή Sandor Kenyeres τους οδήγησαν στα δικαστήρια διεκδικώντας ο ένας από τον άλλο δικαιώματα και αποζημιώσεις. Αλλού, γράφει για μέτρα πρόληψης χωρίς πανικό στην Κύπρο για τον κορωνοϊό. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι είναι θέμα χρόνο ΔΕΦΑ και ΑΗΚ να δώσουν τα χέρια για συνεργασία στην ΕΤΥΦΑ.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τους έβαλαν στο στοπ λιστ», γράφει ότι οι διπλωματικές ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΕΕ για δύο Τούρκους της ΤΡΑΟ. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι στέλεχος του Τμήματος Δημοσίων Έργων που συνταξιοδοτήθηκε, επαναπροσλήφθηκε με σύμβαση για να εκπαιδεύσει πρώην υφιστάμενους του για τη διαχείριση των φώτων τροχαίας. Αλλού, γράφει για ανάκληση ακόμα τριών «χρυσών διαβατηρίων».

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Πάτωσε η Κύπρος σε συντάξεις – επιδόματα ΑμεΑ», και γράφει ότι κόλαφος για την Κύπρο είναι οι εκθέσεις της Κομισιόν και της Eurostat καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ όσον αφορά τις δαπάνες για κοινωνική προστασία. Αλλού, γράφει ότι το ΑΚΕΛ έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για το θέμα της Αμμοχώστου ξεκαθαρίζοντας πως δεν νοείται λύση χωρίς επιστροφή της. Σε άλλο της θέμα γράφει για τα πολλά ανοικτά μέτωπα στην ΑΗΚ και για την δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι.

Η “Cyprus Mail”  με τίτλο «Παραθυράκι στο ΓΕΣΥ προκαλεί φορολογικές απάτες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή, γιατροί που είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΣΥ ενδεχομένως να εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή εκμεταλλευόμενοι παραθυράκι του νόμου. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε την προεδρική κατοικία στο Τρόοδος για να καραντίνα σε περιπτώσεις που χρειαστεί να μπουν κάποια άτομα λόγω κορωνοϊού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι 14χρονος ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο την ώρα που διασταύρωνε το δρόμο  στο Λιοπέτρι, είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Όλο και περισσότεροι βυθίζονται στη φτώχεια», γράφει ότι πληθαίνουν οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Αλλού, γράφει ότι τελικά το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ συνεχίζει την προκαθορισθείσα ρότα του για την Ερυθρά θάλασσα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τα προβλήματα της Παιδείας παραμένουν και οι κυβερνώντες αδυνατούν να δώσουν λύσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Φάρμακο κατά του κορωνοϊού τέθηκε σε κλινική χρήση» και γράφει πως ο Πρέσβης της Κίνας σε άρθρο του ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη του σχετικού εμβολίου επιταχύνθηκε και έχει ήδη τεθεί με εγκεκριμένα αποτελέσματα σε κλινική χρήση. Αλλού γράφει ότι αύξηση κατά 13% των αιτητών ασύλου κατέγραψε για το 2019 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Σε άλλο της θέμα γράφει πως μια στις δύο επιχειρήσεις στην ΕΕ χρησιμοποίησε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2019 και στην Κύπρο το ποσοστό ανήλθε στο 73%.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θωμάς Κεττένης
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: