Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Επιτρόπου Διοικήσεων, ο αγωγός EastMed, η κατάσταση στα νοσοκομεία ενόψει της β’ φάσης του ΓεΣΥ και η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο, η κατάσταση με τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, το πόρισμα για τις εξαφανίσεις γυναικών και η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο « ‘Τα παιδία παίζει’!» γράφει στο κύριο θέμα της για νέα τροπή στην, εδώ και δύο χρόνια, αντιπαράθεση δύο εκ των κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών, του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου Διοικήσεων. Ακόμη γράφει για ιστορική συμφωνία ενός δις στη Λάρνακα για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άνοιξαν στόματα και έρχονται πληροφορίες για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Εκτός προτεραιοτήτων εταιρειών ο EastMed» και γράφει ότι για τις κοινοπραξίες σε Κύπρο και Ισραήλ ο αγωγός είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η μετάβαση του Προέδρου και της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες τον Αύγουστο του 2015 για τις θερινές τους διακοπές έγινε με αεροσκάφος Μπόινγκ 767 του Σεΐχη, ο οποίος πολιτογραφήθηκε τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Επίσης γράφει ότι η ΚΟΠ διέγραψε από τα μητρώα διαιτησίας τον Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Συναγερμός στα νοσοκομεία» γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι 3.000 επαγγελματίες υγείας στέλνουν μήνυμα απόγνωσης λίγο πριν από τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, με την ένταξη τον Ιούνιο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και την καθοριστική επί τούτου αυτονόμηση και ομαλή λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Αλλού γράφει για απολογία Προέδρου «με το στανιό» για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες, ενώ λέει ότι δεν κλείνει το θέμα η Βουλή. Επίσης γράφει ότι ποινικές διώξεις αστυνομικών εισηγείται το πόρισμα για τη δράση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Εκτεθειμένος ηθικά και θεσμικά ο Πρόεδρος» και γράφει ότι μέσα από όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μένει σοβαρά εκτεθειμένος θεσμικά, ηθικά και πολιτικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ετοιμάζουν νέα τετελεσμένα για την Αμμόχωστο. Ακόμη γράφει για συνάντηση σε καζίνο στην Πύλα του Δ. Μασιά με τον Πρόεδρο του Οθέλλου Αθηένου, καθώς η ανακριτική ομάδα εξασφάλισε το κλειστό κύκλωμα.

Η “Cyprus Mail” με τίτλο «Κατακραυγή για το mea culpa για χρήση του τζετ» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η αντιπολίτευση έκανε χθες κήρυγμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι είχε παραδεχτεί νωρίτερα ότι η χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους, που ανήκει σε Σαουδάραβα επιχειρηματία, για τις οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλού λέει ότι το δικαστήριο έστειλε στη φυλακή τον άντρα ανάρτησε βίντεο καθώς οδηγούσε με τα πόδια. Επίσης γράφει ότι η εφαρμογή Red Button για καταγγελίες στο ποδόσφαιρο είναι αποτελεσματική.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Ραγδαία αύξηση των φτωχών εργαζομένων!» γράφει ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη μείωση των εισοδημάτων εργαζομένων. Επίσης γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βάλλεται από Τ/κ και Ε/κ για τις θέσεις του στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση της Moneyval και γράφει ότι είναι κόλαφος κατά της Κύπρου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Το ‘Imagine’ βάζει χέρι και στους εκπαιδευτικούς» και γράφει ότι διακλαδώνεται παντού το πρόγραμμα, το οποίο «είναι ύποπτο, εδώ και κάποια χρόνια, για προσπάθεια διάβρωσης της παιδείας». Ακόμη γράφει ότι 1 στους 3 πολίτες της ΕΕ ανέφεραν το 2019 περιστατικά που σχετίζονται με την ασφάλεια κατά τη χρήση του διαδικτύου. Επίσης γράφει ότι περισσότερες από 16.000 εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες έχουν κλαπεί και πωληθεί στο εξωτερικό μετά την εισβολή.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: