Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι
Η χθεσινή συζήτηση για το μέλλον του Βαρωσιού που έγινε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη, στην παρουσία του Τούρκων κρατικών αξιωματούχων και συγκεκριμένων τ/κ πολιτικών, τυγχάνει ευρείας κάλυψης στον κυριακάτικο Τύπο.

Αναφορά γίνεται επίσης στη συνέχεια της αντιπαράθεσης στην ΕΔΕΚ μετά την διαγραφή Παπαδάκη, στις προβλέψεις για την αγορά των ακινήτων, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πρωτεύουσα, το μεταναστευτικό, το φυσικό αέριο αλλά και την οικονομία.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Από τα λόγια και τις απειλές προχωρούν σε πράξεις» αναφέρεται στην συζήτηση χθες στα Βαρώσια για την περίκλειστη πόλη και γράφει για ρεσιτάλ προκλητικών δηλώσεων και δεσμεύσεων για άμεσο άνοιγμα της πόλης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατέθεσε χθες στην αστυνομία ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης και οι ανακριτές πιάνουν δουλειά για τις καταγγελίες του εναντίον του Προέδρου της ΕΔΕΚ. Αλλού γράφει ότι προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την πρόωρη αφυπηρέτηση στο σχέδιο για εξοικονομήσεις στα δημόσια οικονομικά.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Έτσι θα δώσω λύση στο κυκλοφοριακό» δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου στην εφημερίδα για την τροχαία κίνηση, την χρήση των λεωφορείων, μονοδρομήσεις και τα κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον Γενικό Ελεγκτή ως «πλυντήριο» του Προεδρικού με αφορμή την έκθεσή του για την χρήση του αεροσκάφους του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου τη Δημοκρατίας. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Στράτου Στυλιανίδη ο οποίος τάσσεται υπέρ των τετράμηνων εξετάσεων.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πολλά μποφόρ για το αέριο» γράφει ότι η Άγκυρα είναι «κολλημένη» στην ένταση και οι Γάλλοι στέλνουν μαχητικά στην Πάφο ενώ κάνει λόγο και για ενοχλητικά παιχνίδια της Γερμανίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ιδέα της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία και την δήλωση ανεξαρτησίας του Τ/κ ηγέτη που άλλαξε το προεκλογικό σκηνικό. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη της προέδρου του StopTrafficking, Ανδρούλλας Χριστοφίδου για κακοποιημένες γυναίκες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Οικονομία των πολλών όχι των λίγων» αναφέρεται στην ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Φόρουμ για την οικονομία που διοργάνωσε το κόμμα και στην αναφορά του για μια οικονομία που δεν θα στρεβλωθεί από τα συμφέροντα των λίγων. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις τ/κ οργανώσεων και κινημάτων που θεώρησαν προβοκάτσια την συζήτηση χθες στην περίκλειστη πόλη για τα Βαρώσια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα αποτελέσματα της έκθεσης ILGA Europe για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ που αναφέρει ότι η Κύπρος σημειώνει αύξηση της ρητορικής μίσους.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Κολλέγια ‘εκκολαπτήρια’ αιτητών ασύλου» γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ανοίγει τον φάκελο κολλεγίων και εικονικών γάμων για παραχωρήσεις πολιτικού ασύλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διαγραφή Παπαδάκη από την ΕΔΕΚ έβγαλε στην επιφάνεια τις παθογένειες του ενδιάμεσου χώρου γενικά. Αλλού αναφέρεται σε πιέσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μείωση 10-15% το 2020.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Η ΕΕ κόβει το μισό κονδύλι για την μετανάστευση» γράφει ότι η Κύπρος από 100 εκ ευρώ βοήθεια, θα πάρει 46 εκ, κυρίως λόγω Brexit και το πρόβλημα φαίνεται να αναλαμβάνει να λύσει η Γερμανία στην δική της προεδρία στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα ακίνητα και την διαφαινόμενη πορεία στον τομέα εντός του 2020. Αλλού γράφει ότι απορρίψαμε επικίνδυνη πρόταση της Κομισιόν για το χαλλούμι.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο «Αναμέτρηση στο βορρά» γράφει ότι η αψιμαχία Αγκυρας – Ακιντζί αντικρίζεται ως απειλή για την τουρκοκυπριακή ταυτότητα και παρέμβαση στις «εκλογές». Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση για το Βαρώσι, παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου που στη συνέχεια περιηγήθηκε στην περίκλειστη πόλη, αλλά και τις αντιδράσεις των Τ/κ σε αυτή την εκδήλωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένας άνδρας σκοπεύει να μείνει πέντε μέρες σε καταφύγιο σκύλων.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ της Ραλλή Παπαγεωργίου
Λευκωσία, Κύπρος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal