Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι αναφορές του τέως βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, ότι οι διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά είχαν φτάσει στα όρια της λύσης, οι τοποθετήσεις του Αμερικανού ΥΦΕΞ αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ότι το φυσικό αέριο υπαγορεύει συνεργασίες, οι πληροφορίες ότι η Τουρκία εξυφαίνει σενάρια για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας – Κύπρου, οι αντιπαραθέσεις στην ΕΔΕΚ μεταξύ του Προέδρου του Κινήματος και του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, με αφορμή την πειθαρχική διαδικασία εναντίον του τελευταίου, και η προτεινόμενη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Λάρνακας, είναι τα κύρια θέματα των κυριακάτικων εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έσπασε το κόμμα δύο κομμάτια» γράφει ότι πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η σύγκρουση Μ. Σιζόπουλου – Δ. Παπαδάκη στην ΕΔΕΚ και σημειώνει ότι ο Ευρωβουλευτής του κόμματος όχι μόνο δεν παρέστη στη συνεδρία του πειθαρχικού συμβουλίου, αλλά «βραχυκύκλωσε» τη διαδικασία μεταφέροντάς την στις δικαστικές αίθουσες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί δύο κράτη ή συνομοσπονδία, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέει πως αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση θα έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος αναφέρεται στις παθογένειες του συστήματος αδειοδοτήσεων και στις διαδικασίες fast track που θα τις καταπολεμήσουν.

O «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Στο Κραν Μοντανά καταρρίψαμε ταμπού» στο κύριο του θέμα προβάλλει συνέντευξη του τέως Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος δήλωσε πως η εντύπωση των αξιωματούχων του ΟΗΕ περιλαμβανομένου και του ιδίου είναι πως το Κραν Μοντανα έφερε τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις στα όρια μιας λύσης. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος επιμένει στα περί διχοτόμησης της ΑΟΖ. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του τέως ΥΠΟΙΚ και νυν Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι είναι «πολύ πιθανή η υποψηφιότητά μου για τις προεδρικές του 2023».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σχέδιο για πάγωμα γεωτρήσεων», γράφει στο κύριο του θέμα ότι σενάριο, το οποίο στοχεύει στο πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό, έχει επεξεργαστεί η Τουρκία. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΕΣ, Νίκου Νουρή, ο οποίος μιλά για στοχευμένη από την Τουρκία ροή μεταναστών με τους περισσότερους να φτάνουν μέσω Κωνσταντινούπολης αεροπορικώς στα κατεχόμενα και στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού αναφέρεται στον κορωνοϊό και σημειώνει ότι η επίκουρη καθηγήτρια, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, εξηγεί ότι η πορεία τη υπό εξέλιξη επιδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα δάση μας» αναφέρεται στις προτάσεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Λάρνακας και σημειώνει πως αν χωροθετηθούν λατομεία στις περιοχές που προτείνονται θα προκύψει μια ολέθρια περιβαλλοντική καταστροφή στα κρατικά δάση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση στο σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων με 2.700 αιτήσεις για απόσυρση παλαιών οχημάτων. Αλλού γράφει ότι σε εφιάλτη κινδυνεύει να μετατραπεί το Ιντλίμπ για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χαμένη τέχνη, όπως μηχανή του χρόνου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εκδήλωση για την επιστροφή έργων ε/κ τέχνης ύστερα από 46 χρόνια ήταν σαν την είσοδο σε μια μηχανή του χρόνου για τους καλλιτέχνες, των οποίων οι πίνακες είχαν χαθεί κατά την τουρκική εισβολή. Αλλού αναφέρεται στην ιστορία του Κόκου, ενός “δικοινοτικού” κόκορα, που επέφερε νέα ζωή σε μια ήσυχη γωνιά της παλιάς Λευκωσίας και συγκέντρωσε πλήθος υποστηρικτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία κάνει διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με παρενοχλήσεις των συνεργείων του Δήμου Λευκωσίας από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, που είχαν ως αποτέλεσμα αυτά να διακόψουν τις εργασίες που έκαναν για καθαρισμό και στήριξη του καφενείου Spitfire.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «To φυσικό αέριο υπαγορεύει συνεργασίες» προβάλλει συνέντευξη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, ο οποίος δηλώνει πως κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος στην περιοχή, αν συνεχιστεί η φιλοσοφία γύρω από το ποιός πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Απρίλιο που αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι στην πώληση χαρτοφυλακίων με ακίνητα αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή», στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αναβιώνει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα» και γράφει πως Λευκωσία και Αθήνα αθόρυβα αλλά ουσιαστικά ενεργοποιούν το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου προς αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του ΥΠΑΜ, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος δηλώνει ότι δημιουργούμε μηχανισμό αποτροπής και ότι αναπτύσσονται συνεχώς οι στρατιωτικές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ISIS και τουρκικός στρατός άρπαξαν 700 Σύρους φοιτητές, τους οποίους ποτίζουν ναρκωτικά και τους προορίζουν για τρομοκρατικές δράσεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: