Η Ελλάδα φορολογικός παράδεισος για ξένους επενδυτές: Με αντίτιμο ετήσιο φόρο 100.000 ευρώ

Σειρές από κέρματα. Πηγή: pixabay.com/Νattanan




Ειδική απόφαση με την οποία θα καθιερωθεί ειδικό καθεστώς φορολόγησης για αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους στην Ελλάδα ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η αρχική αποκάλυψη είχε γίνει πριν δύο μήνες από δημοσίευμα της γαλλόφωνης L’ echo του Βελγίου, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποπλανήσει ξένους εκατομμυριούχους». Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσφέρει ένα ειδικό καθεστώς για μη κατοίκους (non dom), όπου όποιος επιλέγει να διαμείνει στην Ελλάδα θα φορολογείται ετησίως έως και 100.000 ευρώ στο παγκόσμιο εισόδημά του. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει την Ελλάδα ένα είδος φορολογικού καταφυγίου.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα economistas.gr η απόφαση θα είναι έτοιμη περίπου ένα μήνα και θα συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα δύναται να υπαχθεί σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή εφόσον σωρευτικά:

α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και

β) αποδεικνύει ότι επενδύει o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα.

Το ποσό της επένδυσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 ευρώ και η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Το φυσικό πρόσωπο θα καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ποσό 100.000 ευρώ.

Το φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επέκταση της εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος σε συγγενικό του πρόσωπο και στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται ποσό φόρου ίσο με 20.000 ευρώ για κάθε συγγενικό πρόσωπο και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογίας δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Ο φόρος καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία και μόνο δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου ενώ για το πρώτο έτος υπαγωγής το φυσικό πρόσωπο οφείλει να αποδώσει το κατ’ αποκοπή ποσό φόρου εντός 30 ημερών από την έγκριση της αίτησής του.

Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή σε αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ξεπερνά την 15ετία…

Με πληροφορίες από L’ echo και economistas.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: