Η μπάλα στην κερκίδα για τους θιασώτες των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί…

File Photo: Ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος (2ος Α) με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Αν θα υπάρχουν για πολύ καιρό οπαδοί των δυο πλευρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά. Η ‘Αγκυρα συνεχίζει να απειλεί ανοικτά την Αθήνα, η οποία αμύνεται, όπως πρέπει να πράττει. Και να αντιστέκεται σε κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από την Τουρκία.

Όμως το ραντεβού στο τερέν «κλείδωσε» για την Ελλάδα και την Τουρκία, με την καλαθοσφαίριση, το ποδόσφαιρο ή το βόλεϊ, να φέρνει τους παίκτες σε «man to man» μαρκαρίσματα, σαν αυτά δηλαδή των σκληρών αερομαχιών στον ουρανό του Αιγαίου.

Οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών, αναμένεται ότι θα κληθούν ν’ αναδιπλώσουν το ταλέντο τους και τις ικανότητες που έχουν στο μπάσκετ αλλά και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, απέναντι στους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών της Τουρκίας.

Έτσι ο «Οσμάν» θα ξέρει πως τζαρτζάρεται στο Αιγαίο με τον «Νικόλα» που είχαν παίξει μαζί όταν ήταν Ναυτικοί Δόκιμοι.

  • Αν αυτός είναι τρόπος να καταπολεμηθεί στην ρίζα του η ένταση δεκαετιών στο Αιγαίο, ας γίνει, έλεγαν ακόμη και στρατιωτικοί κύκλοι…

Αν επίσης οι δυο πλευρές πιστεύουν ότι με τις ανταλλαγές άρθρων ή με τις ανταλλαγές σπουδαστών με σκοπό την τελειοποίηση της γλώσσας κάθε χώρας, αυτοί μελλοντικά θα συνομιλούν σε ασυρμάτους ή στο «κόκκινο τηλέφωνο», τότε και πάλι, ας γίνει κι αυτό…

Απ’ αγκάθι βγαίνει και πληγή εκτός από ρόδο…

Κι’ αν πάμε σ’ ένα ακόμη κομμάτι που προκύπτει σύμφωνα τουλάχιστον με την πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «κατά τον διάλογο συμφωνήθηκε και η δραστηριότητα που περιλαμβάνει ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου Διοικητών Σχηματισμών».

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα ουσίας θα μπορούσε να πει κανείς, αν όμως δεν είχε φροντίσει η Άγκυρα να διαψεύσει τι μπορούν να πράξουν οι Διοικητές δυο μεγάλων σχηματισμών όταν υπάρχει μονομερής κατανόηση και αλληλοσεβασμός. Έμπειροι Αξιωματικοί θυμίζουν την υπόθεση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη που παρά το γεγονός ότι ο τότε Ταξίαρχος είχε επικοινωνήσει με τον ομόβαθμο του στην Ανδριανούπολη, δεν λύθηκε το θέμα.

  • Ούτε κι όταν ο τότε Μέραρχος και μετέπειτα Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Καμπάς, συνομίλησε με τον ομόλογό του είχε βγει αποτέλεσμα. Μα ούτε η επικοινωνία του τότε Α’ ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη που είχε τηλεφωνήσει στον υπουργό Χουλουσί Ακάρ (σ.σ. με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις σε επίπεδο επικοινωνίας) ,εκείνος σήκωσε τα χέρια ψηλά, είχε παραδεχτεί πως «το θέμα δεν είναι μόνο της δικής του δικαιοδοσίας, αλλά πολύ ψηλότερα».

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να συμπεράνει ότι ακόμη κι αυτό που θεωρητικά είναι ένα μέτρο που αξίζει ν’ αναδεικνύεται μέσα από έναν κύκλο συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Άγκυρα το έχει ήδη τορπιλίσει καθώς σε μια ανάλογη περίπτωση ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα περάσει η χώρα μας την ίδια ίσως και μεγαλύτερη περιπέτεια.

Συμφωνήσαμε…ότι διαφωνούμε

Ανώτατοι Αξιωματικοί σημειώνουν τώρα που ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών για την επανεκκίνηση των ΜΟΕ, ότι «συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε» σ’ όλα τα σοβαρά θέματα της ατζέντας των συνομιλιών.

Έξι από τα δέκα μίλια στον αέρα επαναφέρουν οι γείτονες, αρνούνται οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση διπλωμάτες και οι Αξιωματικοί της χώρας μας. Αποστρατιωτικοποίηση σε νησιά έχουν πει και επαναλαμβάνουν οι Τούρκοι, αλλά η Αθήνα κάνει χρήση των άρθρων συνθηκών και λέει ξανά πως «ότι απειλείται φυσικά και δεν αποστρατιωτικοποιείται».

  • Μεγαλύτερη ευκινησία στην θάλασσα ζήτησαν οι Τούρκοι στη συνάντηση με την Ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά όπως κινούνται τα καράβια τους στη θάλασσα. Η Ελληνική πλευρά δηλώνει πως εφόσον θα συνεχίσουν να κινούνται με τους τρόπους που το πράττουν, θα καταγράφονται οι παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Παραβιάσεις κάνετε, δεν κάνουμε ήταν η απάντηση…

Όσοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν προτείνει πως όσο διατηρείται αυτή η ένταση σε τόσο υψηλό σημείο, καλό θα είναι να μην ξεκινήσει καμία συζήτηση, μάλλον τώρα έχουν πάρει πόντους…

Με 100 υπερπτήσεις ΜΟΕ δεν γίνονται

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Υπάρχει μια λίστα με «ναι» και «όχι» κι από τις δυο πλευρές, με την Τουρκία να προσπαθεί πάντα να βάλει μια τρικλοποδιά και την Αθήνα να προσπαθεί να «μην τσακίσει τα μούτρα της». Πως άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί ότι η γείτονα απείλησε ότι θα τινάξει τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στον αέρα όταν δημοσιοποιήθηκε διαρροή από την Αθήνα, ότι παγώνουν οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ήθελαν πολύ να γίνει η επανεκκίνηση έλεγαν κύκλοι του υπουργείου κι από την άλλη πλευρά από την Δευτέρα έως την Πέμπτη που διήρκησαν οι συζητήσεις, στον ουρανό του Αιγαίου δεν υπήρξε κάτι άλλο εκτός από μια απέραντη πρακτική αμφισβήτησης Ελληνικών νησιών μέσω των υπερπτήσεων.

Και η Αθήνα που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τα ΜΟΕ αυτομάτως επικαλούμενη την πρακτική αμφισβήτησης, συνέχισε να συνομιλεί μ’ εκείνον που έχει επεκτατικές βλέψεις. Το έκανε ίσως γιατί ήθελε να διατηρήσει ακόμη κι έτσι, εν μέσω εντάσεων, τον δίαυλο ανοιχτό και να φανεί ότι και με ένταση διατηρώ ψυχραιμία και συνομιλώ.

Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η ένταση του τριημέρου ίσως ήταν ένα τέχνασμα να εγκαταλείψει τα ΜΟΕ η Ελλάδα και τότε η Τουρκία να κλείσει το παράθυρο διαλόγου που επιχειρείται να μείνει ανοιχτό, ενώ ταυτόχρονα να ξεκινήσει νέο μπαράζ στον Ελληνικό ουρανό (όχι πως δεν θα το κάνει, έτσι κι αλλιώς η Τουρκία).

  • Το βέβαιο είναι ένα: ότι η Τουρκία και θέλει και επιδιώκει όχι ν’ απέχει αλλά να δημιουργεί και νέες εστίες εντάσεων, θα φανεί περίτρανα- και το περιμένουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα Επιτελεία- το επόμενο διάστημα, καθώς θα επιχειρήσει να σύρει την χώρα μας σ’ έναν σοβαρό κύκλο αντιπαράθεσης με σκοπό να νομιμοποιήσει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στον αντίποδα έχουν δείξει καιρό τώρα ότι στέκονται απόλυτα ικανές να υπερασπιστούν μέχρι και την πιο μικρή πέτρα στο Αιγαίο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν διπλή ατζέντα όπως έχουν άλλοι και στην Τουρκία, έχουν μόνο έναν σκοπό, ν’ αγκαλιάζουν όλη την Ελλάδα και να διασφαλίζουν την εξωτερική ασφάλεια των συνόρων.

Ήδη τα μηνύματα μέσα από τις ασκήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη την επικράτεια είναι σαφή κι αυτά είναι Μέτρα που οικοδομούν την ουσιώδη αποτροπή…

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν… και πέρασαν: Πέντε υπερπτήσεις, 45 παραβιάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: