Οι Αυστραλοί να υποδείξουν στον Ερντογάν ότι με τους πολέμους χάνει, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

File Photo: Ερωτηθείς για τις επίσημες επαφές του στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρηςείπε πως δοθέντος ότι η Αυστραλία στηρίζει την Κύπρο στο Κυπριακό από θέσεις αρχών, οι επαφές του θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια οι σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας να εισέλθουν σε νέα εποχή συνεργασίας σε όλους τομείς, καθώς τα νέα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία εκμηδενίζουν την απόσταση. ΚΥΠΕ




Οι Αυστραλοί Βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να υποδείξουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι με τους πολέμους χάνει ανθρώπους, χάνει ανάπτυξη, σκοτώνει κόσμο, προκαλεί ζημιά στις γειτονικές χώρες είπε ο Δημήτρης Συλλούρης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αυστραλία, είπε πως με ειρηνική προσέγγιση θα μπορούσε να επωφεληθεί πολύ περισσότερο και αυτός και η χώρα του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απαντούσε σε ερωτήσεις σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης της Μελβούρνης με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλίας επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι θεωρεί σημαντική την επικοινωνία και επαφή με τους αποδήμους καθώς πιστεύει ότι οι απόδημοι με εθελοντική προσφορά και την αγάπη τους στην ιδιαίτερη τους πατρίδα δρουν πολλαπλασιαστικά και υποβοηθούν το έργο της Υπάτης Αρμοστείας στην Αυστραλία, σημειώνοντας ότι η Αυστραλία είναι μια φιλική χώρα που πολιτεύεται με θέσεις αρχών στηρίζοντας την Κύπρο.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οι επαφές που πραγματοποιεί στην Αυστραλία επεκτείνονται για πρώτη φορά, με οργανωμένο τρόπο, πέρα από το πολιτικό επίπεδο και σε άλλους τομείς δεν και περιορίζονται μόνο στην κυπριακή παροικία αλλά στη διασπορά άλλων χωρών με τις οποίες συνεργάζεται η Κύπρος, όπως του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Αρμενίας και του Λιβάνου.
Τόνισε περαιτέρω ότι γίνεται συστηματική δουλειά με τη διασπορά των κρατών αυτών που ενισχύουν περαιτέρω τις σχέσεις με τις αντίστοιχες χώρες.

Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και οι προϋποθέσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η επανένωση της Κύπρου προϋποθέτει απελευθέρωση και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τη διασφάλιση του δικαιώματος των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία για δεκαετίες είχε τους ίδιους στόχους, δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει οτιδήποτε από αυτά που άρπαξε, αλλά αντίθετα προσπαθεί να αρπάξει και άλλα. Σημείωσε ότι έκανε εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνει εισβολή στην ελληνική ΑΟΖ, συνάπτει παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζεται από την επίσημη Βουλή της Λιβύης, ενώ διεκδικεί και προσπαθεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις και σε άλλες χώρες.

«Αυτό μας κάνει από τη μια πιο πραγματιστές και όχι απαισιόδοξους» και στέλνει το μήνυμα ότι αν θέλουμε λύση πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την Τουρκία, με μια γενικότερη προσπάθεια που να εμπλέκει χώρες της περιοχής».

Συνεχίζοντας είπε ότι στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο συγκρούονται η προσέγγιση Κύπρου – Ελλάδας που θέλει τους λαούς να συνεργάζονται και προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης ώστε μέσα σε ένα ειρηνικό πλαίσιο να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας και η τουρκική προσέγγιση που θέλει τους λαούς, υποχωρητικούς και υποτακτικούς ώστε η Τουρκία να παίρνει πρώτα αυτό που θέλει και μετά να συζητά.

Είπε ότι στη Συρία επιχείρησε να πετύχει τον στόχο της πρώτα με τον ISIS και τους εξτρεμιστές και όταν απέτυχε, με τον ίδιο στόχο, έκανε εισβολή στη Συρία, τώρα στέλνει στρατό στη Λιβύη και άρα πρέπει να δούμε την Τουρκία μέσα σε από αυτά τα δεδομένα.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η προσέγγιση της συνεννόησης και της συνεργασίας στην περιοχή θα κερδίσει την αρπαχτική, πολεμική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι στέρεες σχέσεις

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε πως αν οικοδομήσουμε στέρεες συνεργασίες με την Αίγυπτο, τον Ισραήλ, την Ιορδανία, τις χώρες του κόλπου και άλλες χώρες που έχουν, αν όχι περισσότερη, την ίδια ανησυχία για την Τουρκία, μπορούμε να συνεργαστούμε για να εξουδετερώσουμε τις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα δεδομένα με την εξεύρεση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις άλλες χώρες της περιοχής, κάτι που δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον στην ΕΕ καθώς το 15% των αναγκών της ΕΕ μπορεί να καλυφθεί από αυτά τα κοιτάσματα.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας ενόχλησε και ενοχλεί πολλές χώρες στην περιοχή και θα πρέπει με πρωτοποριακή προσέγγιση να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Κύπρος ξεπέρασε τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από το τραπεζικό σύστημα και γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους, έχουμε γυρίσει σελίδα και έχουμε ανάπτυξη 3%, από την ψηλότερη στην ΕΕ.

Οι σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας

Διευκρίνισε ότι πολλοί που κτυπήθηκαν από την κρίση ακόμα δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν, αλλά σε γενικές γραμμές «πάμε πολύ καλύτερα».

Ερωτηθείς για τις επίσημες επαφές του στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως δοθέντος ότι η Αυστραλία στηρίζει την Κύπρο στο Κυπριακό από θέσεις αρχών, οι επαφές του θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια οι σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας να εισέλθουν σε νέα εποχή συνεργασίας σε όλους τομείς, καθώς τα νέα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία εκμηδενίζουν την απόσταση.
Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες οι Αυστραλοί να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση των επιχειρήσεων τους για ολόκληρη την ΕΕ, πρόσθεσε ότι η Κύπρος και Αυστραλία είναι μέλη της Κοινοπολιτείας, σημειώνοντας ότι η Ένωση των Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο της γραφείο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.

“Αν πρέπει οι Αυστραλοί συνάδελφοι να περάσουν ένα μήνυμα στον Ερντογάν είναι να του υποδείξουν ότι με τους πολέμους χάνει ανθρώπους, χάνει ανάπτυξη, σκοτώνει κόσμο, προκαλεί ζημιά στις γειτονικές χώρες, ενώ με ειρηνική προσέγγιση θα μπορούσε να επωφεληθεί πολύ περισσότερο και αυτός και η χώρα του”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αυστραλία.

Η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Μάρθα Μαυρομάτη, που παρίστατο στη Συνέντευξη, είπε πως η Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κατά το 48ο συνέδριο τους που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα συζήτησαν τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν σε πιθανή επίσκεψη Ερντογάν στην Αυστραλία.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Κύπρος έχει 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια που διαθέτουν προγράμματα σε ξένες γλώσσες, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε ερευνητικούς τομείς και είναι ένας τομέας στον οποίον μπορεί η Αυστραλία να συνεργαστεί με την Κύπρο στις πανεπιστημιακές σπουδές και τα ερευνητικά κέντρα καθώς μπορεί να εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Αντιπροσωπεία της Βουλής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλει συμβολική οικονομική στήριξη στην προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες που επέφεραν στη φύση και τα ζώα της Αυστραλίας οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Ύπατη Αρμοστής διευκρίνισε ότι η Κύπρος πρόσφερε βοήθεια για δύναμη πυρόσβεσης από την Κύπρο, αλλά η Αυστραλία προτίμησε βοήθεια από χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι πυροσβέστες αυτών των κρατών έχουν περισσότερη εμπειρία σε δασικές περιοχές όπως αυτές της Αυστραλίας.

ΚΥΠΕ
Μελβούρνη, Αυστραλία

Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα από την Κρήτη: Δεν θα παρασυρθούμε στο παιχνίδι της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: