«Φιρμάνι» της Συμμαχίας ενισχύει τις ελληνικές θέσεις λίγες μέρες πριν τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ

Μαχητικά F16 – Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

«Φιρμάνι» από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, έφτασε στην Άγκυρα από τον Ανώτατο Διοικητή της Ναυτικής Συμμαχίας, λίγες ημέρες νωρίτερα από τη σύνοδο της Δυτικής Συμμαχίας στη Βελγική πρωτεύουσα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η έγγραφη διαμαρτυρία έχει να κάνει με την μεγάλη σε ακτίνα θαλάσσια περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία, Βόρεια της Κυπριακής ΑΟΖ και για διάστημα περίπου έξι μηνών (σ.σ. στις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούνιο) για υποβρύχια δραστηριότητα (SubNotes).

Η Άγκυρα μάλιστα μόλις γνωστοποίησε στο ΝΑΤΟ τις συντεταγμένες της οριοθετημένης περιοχής, έσπευσε να δηλώσει και παρουσία με τα υποβρύχια της τοποθετώντας τουλάχιστον δυο.

  • Στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και γύρω από την Κύπρο, δεν κινούνται μόνο Τουρκικά υποβρύχια έλεγαν εμφαντικά ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού και συνέχιζαν εξηγώντας ότι η Άγκυρα σε μόνιμη βάση επιχειρεί να περιορίζει την υποβρύχια κίνηση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά σε όλες τις χώρες που χρειάζονται υποθαλάσσιο χώρο ώστε να ασκηθούν και οι δικοί τους υποβρύχιοι «κυνηγοί».

Την στιγμή που η Αθήνα προετοιμάζει την ατζέντα της για την επανεκκίνηση των συνομιλιών που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και που ανάμεσα στις προτάσεις- θέσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, είναι και ο περιορισμός αυτών των προκλητικών σε πολλές περιπτώσεις υποβρύχιων δραστηριοτήτων, η Συμμαχική διαμαρτυρία έρχεται να ενισχύσει την Ελληνική θέση.

Και μπορεί η Αθήνα να δείχνει τη διάθεση της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, η Άγκυρα από την άλλη πλευρά ενώ δηλώνει πως κι αυτή το ίδιο επιθυμεί, σπεύδει σε κινήσεις που παραπέμπουν στις διαχρονικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πάγο και από την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου της Συμμαχίας και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αφορούν το εσωτερικό, η Άγκυρα φέρεται να εξέφρασε «παράπονα» για τις πάγιες Ελληνικές πρακτικές στο Αιγαίο με τις αναχαιτίσεις και τις εμπλοκές.

Κοινώς, «εκεί που μας χρωστούσαν…», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, κατηγορήθηκε η Πολεμική Αεροπορία ότι κάνει τη δουλειά της και την κάνει όπως ακριβώς οφείλει.

Ασφαλείς πηγές από τις Βρυξέλλες, έλεγαν ότι η Τουρκία υποστήριξε ότι τα Ελληνικά μαχητικά δεν επιτρέπουν στους Τούρκους ιπταμένους ν’ ασκηθούν στον ουρανό του Αιγαίου.

  • Και μπορεί οι Ελληνικές θέσεις για την μη κατάθεση σχεδίου πτήσης, για τους επικίνδυνους ελιγμούς, για τις ανεπίτρεπτες ενέργειες των πιλότων της Τουρκίας να εκτοξεύουν Flares (θερμοβολίδες) και πολλά άλλα επιχειρήματα με αποδείξεις ν’ ακούστηκαν και πάλι ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων, ο πάγος ήρθε από ψηλά….

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακόμη και ο Πτέραρχος, Ανώτατος Διοικητής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην περιοχή, Tod D. Walters, φέρεται να δυσανασχέτησε με τις Τουρκικές δικαιολογίες και επιχειρήματα.

  • Ο Πτέραρχος Walters την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Ελληνικό Επιτελείο και συναντήθηκε με το νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Με την άφιξή του στο Επιτελείο, υπήρξαν συνομιλίες και για το θέμα που αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και καθημερινά οι Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν είναι άλλο από την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος.

Ο Αμερικανός Πτέραρχος είχε κλείσει την επίσκεψη στην Αθήνα και το Επιτελείο πριν από τις κρίσεις της ηγεσίας και με τις αλλαγές που έγιναν είχε την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ α τετ με το νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως ο ίδιος, διατηρώντας επαφές και με τον απερχόμενο Αρχηγό, Πτέραρχο Χριστοδούλου, είχε επίσης τετ α τετ, άλλωστε οι δυο τους είχαν βρεθεί και στον Ηνίοχο, είχαν πετάξει σε σχηματισμό και με τον τρόπο του είχε δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τη νευρική γείτονα…

Στις ουρές των τουρκικών F-16 τα ελληνικά “φτερά”: H Τουρκική 24ωρη κατανόηση έληξε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: