Euroleague για επίθεση στους διαιτητές του ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα: Αν ξανασυμβεί τέλος οι αγώνες στην Ελλάδα

Η διοργανώτρια αρχή υπογραμμίζει ότι, εάν αναγνωριστούν οι δύο δράστες, θα τους επιβληθεί ισόβιος αποκλεισμός από αγώνες και εκδηλώσεις της Euroleague Basketball. Photo via Facebook, @TheEuroLeague
Η Euroleague εξέδωσε σήμερα (23/2) ανακοίνωση αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκαν από αγνώστους στο ταξί, στο οποίο επέβαιναν, οι διαιτητές και ο παρατηρητής της αναμέτρησης Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα για την 25η αγωνιστική.

Η διοργανώτρια αρχή καταδίκασε το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως δειλή και εγκληματική, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον επαναληφθεί κάτι ανάλογο, να μεταφέρει εκτός Ελλάδας όλους τους αγώνες στις διοργανώσεις που διεξάγονται υπό την σκέπη της.

  • Παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή της στους διαιτητές και τον παρατηρητή, ενώ υπογραμμίζει ότι, εάν αναγνωριστούν οι δύο δράστες, θα τους επιβληθεί ισόβιος αποκλεισμός από αγώνες και εκδηλώσεις της Euroleague Basketball.

Η ανακοίνωση της Euroleague αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής για την κανονική περίοδο της Euroleague στην Αθήνα, δύο άτομα εκτέλεσαν μια δειλή, εγκληματική επίθεση, σπάζοντας ένα παράθυρο του ταξί που μετέφερε τους διαιτητές από το ΟΑΚΑ στο ξενοδοχείο τους. Ευτυχώς, και οι τρεις διαιτητές, ο παρατηρητής διαιτησίας και ο οδηγός του ταξί είναι καλά. Μετά την επίθεση, η Euroleague Basketball επικοινώνησε απευθείας με την Ελληνική Αστυνομία, η οποία εγγυήθηκε την ασφάλεια των διαιτητών έως ότου αναχώρησαν από την Ελλάδα.

Η Euroleague Basketball θα ήθελε να δηλώσει ότι:

– Η Euroleague Basketball και όλοι οι συμμετέχοντες σύλλογοι καταδικάζουν βίαιες πράξεις οποιασδήποτε μορφής και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής.

– Η Euroleague Basketball θα υποστηρίξει την αστυνομική έρευνα για την επίθεση. Εάν αναγνωριστούν τα δύο άτομα, θα τους απαγορευθεί διά βίου να παρευρίσκονται σε οποιοδήποτε αγώνα/εκδήλωση της Euroleague Basketball, με την επιφύλαξη τυχόν πρόσθετων δικαστικών διαδικασιών.

– Η Euroleague Basketball θα υποστηρίξει τους τρεις διαιτητές και τον παρατηρητή διαιτησίας σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια προβούν.

Η Euroleague Basketball θα συνεχίσει να προωθεί ένα υγιές, φιλικό και χαλαρό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όλα τα παιχνίδια των διοργανώσεών της, με παροχή ασφάλειας για τις φιλοξενούμενες ομάδες, τους διαιτητές και άλλο διαπιστευμένο προσωπικό.

Η Euroleague Basketball θα ζητήσει τη συνεργασία των συλλόγων και των τοπικών αρχών για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Ενώ η επίθεση δεν έχει προηγούμενο στην εικοσαετή ιστορία της Euroleague Basketball, εάν ένα παρόμοιο περιστατικό συμβεί ξανά εντός της ελληνικής επικράτειας, αυτό θα σήμαινε ότι δεν μπορεί να είναι εγγυημένο ένα ασφαλές περιβάλλον για τις φιλοξενούμενες ομάδες, τους διαιτητές και άλλο διαπιστευμένο προσωπικό. Ως εκ τούτου, η Euroleague Basketball θα αξιολογήσει αμέσως τη μεταφορά όλων των αγώνων της Euroleague, του Cup και του τουρνουά U18 εκτός Ελλάδας».

Καταδικάζει ο Σύνδεσμος προπονητών της Euroleague

Τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση που δέχτηκαν οι τρεις διαιτητές του αγώνα Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα στην Αθήνα έσπευσαν να εκφράσουν με ανακοίνωσή τους οι προπονητές της Euroleague. «Tο Προεδρείο των Προπονητών Euroleague καταδικάζει αυτές τις πράξεις βίας και θα ήθελε να επαναλάβει ότι οι προπονητές θα σέβονται και θα υπερασπίζονται πάντα τους ρόλους των διαιτητών στο παιχνίδι,» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου προπονητών Euroleague.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συνδέσμου προπονητών Euroleague αναφέρει: «Μετά τις κινήσεις που έγιναν εναντίον των διαιτητών, το Προεδρείο των Προπονητών Euroleague, καταδικάζει αυτές τις πράξεις βίας και θα ήθελε να επαναλάβει ότι οι προπονητές θα σέβονται και θα υπερασπίζονται πάντα τους ρόλους των διαιτητών στο παιχνίδι. Υποστηρίζουμε έντονα την ακεραιότητά τους και γνωρίζουμε πολύ καλά την απαραίτητη σημασία τους ως υπερασπιστές του θεμιτού παιχνιδιού. Χωρίς το ρόλο των διαιτητών στο παιχνίδι δεν θα υπήρχαν ούτε προπονητές, ούτε παίκτες ούτε οι οπαδοί θα μπορούσαν να απολαύσουν την ομορφιά της Euroleague. Καταδικάζουμε αυτή την πράξη και κάθε πράξη βίας εναντίον διαιτητών ή οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας της Euroleague».

«Θέλω να καταστήσω σαφές από την πρώτη φράση ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη και ελπίζουμε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα από αυτή την πράξη», τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Γκόραν Σάσιτς και πρόσθεσε: «Ο Σύνδεσμος Προπονητών Euroleague έχει υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές και δεσμευόμαστε να σεβόμαστε τις αξίες του αθλήματος. Τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ακεραιότητα. Μεταφέρουμε αυτές τις αξίες στις οικογένειες και τους παίκτες μας και περιμένουμε από όλους τους φίλους να μας ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να αποτελέσουν πρότυπα για τα παιδιά μας. Είμαστε όλοι οι One Team στην ίδια οικογένεια της Euroleague».

Από τη πλευρά του, ο Ιταλός τεχνικός Σιμόνε Πιανιτζάνι, ανέφερε: «Εμείς οι προπονητές καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ατμόσφαιρα και ένα καθαρό περιβάλλον εντός και εκτός γηπέδων για παίκτες, διαιτητές και προπονητές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό σόου στην Ευρωλίγκα. Τα κάνουμε όλα αυτά για τους φιλάθλους. Δεν πιστεύουμε ότι η βία βρίσκεται δίπλα σε αυτές τις αξίες που θέλουμε να μεταδώσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαρκελόνη, Ισπανία

Επίθεση χουλιγκάνων στο ταξί των διαιτητών του ΠΑΟ – Μπαρτσελόνα: Τραυματίστηκε ο Λαμόνικα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal