“Εσείς …μιλάτε ελληνικά;”: Νέοι και νέες από τον κόσμο μαθαίνουν ελληνικές λέξεις μέσω διαδικτύου [videos]

Η Ιουλία Ζάρικοβα, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιο Μαριούπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ
“Δημοκρατία, φιλοσοφία, τεχνολογία, αρμονία και ενέργεια”, λέξεις ελληνικές που κυριαρχούν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησε στο διαδίκτυο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, 9 Φεβρουαρίου, το κάλεσμα για να προφέρονται αυτές οι λέξεις από διάφορους ανθρώπους απ΄όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζουν ελληνικά.

“Πριν τέσσερις μήνες εμπνεύστηκα αυτήν δράση και μαζί με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης (Ουκρανία) αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη δράση “Εσείς …μιλάτε ελληνικά;”. Δεν έχει σημασία εάν είναι έστω μερικές λέξεις ή κάποιες φράσεις”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Ράδιο “Πρακτορείο 104,9 fm” η Ιουλία Ζάρικοβα, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιο Μαριούπολης.

  • “Καλέσαμε τους νέους που δεν γνωρίζουν ελληνικά, να δημιουργήσουν βίντεο στο οποίο να παρουσιάζονται προφέροντας αυτές τις πέντε ελληνικές λέξεις: “δημοκρατία, φιλοσοφία, τεχνολογία, αρμονία και ενέργεια” και στη συνέχεια να “ανεβάσουν” το βίντεο στο Facebook με “hashtag #Greek_language_challenge” και “#It_is_cool_to_speak_Greek”, λέει κα Ζάρικοβα.
  • Η δράση ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν “ανέβει” βίντεο από νέους και νέες που ζουν στη Ρωσία, στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στο Ουζμπεκιστάν και στη Γεωργία.

Η κ. Ζάρικοβα αυτές της ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συζητήσει τις δυνατότητες για υπογραφή συνεργασίας με το ΑΠΘ, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.

  • “Σημαντική ήταν η συνάντηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο,τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Πρόεδρο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και την Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, Πρόεδρο της Έδρας Ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας του ΑΠΘ”, λέει Ζάρικοβα, και προσθέτει:

“Θα ήθελα να επισημάνω, πως εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+, το Κρατικό Πανεπιστήμιό μας συνεργάζεται εποικοδομητικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αναμένουμε μια τέτοια συνεργασία και με το ΑΠΘ, στα θέματα της ελληνικής γλώσσας, των ανταλλαγών φοιτητών, αλλά και καθηγητών των πανεπιστήμιων Ελλάδας και Ουρανίας.

Τα link των σελίδων όπου δημοσιεύονται τα βίντεο “Εσείς …μιλάτε ελληνικά;”

ΗΠΑ

🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷#greek_language_challenge#it_is_cool_to_speak_greek

Gepostet von Violet M Patterson am Donnerstag, 6. Februar 2020

Ρωσία

Внимание! Внимание!В рамках Всемирного дня греческого языка Координационный комитет греческой молодежи Периферии стран…

Gepostet von Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region am Sonntag, 2. Februar 2020

Ουκρανία

shorturl.at/cqszA

Αρμενία

#Greek_language_challenge#It_is_cool_to_speak_Greek#Armenia

Gepostet von Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region am Dienstag, 4. Februar 2020

Γεωργία

#greek_language_challenge#it_is_cool_to_speak_greek#Georgia🇬🇷🇬🇷🇬🇷

Gepostet von Sofia Stomadova am Freitag, 7. Februar 2020

Μολδαβία https://www.facebook.com/greekyouth/posts/3019309394786645?__tn__=-R

Ουζμπεκιστάν

#Greek_language_challenge#It_is_cool_to_speak_Greek#GreeksofUzbekistanGreek Cultural Community in Tashkent

Gepostet von Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region am Montag, 3. Februar 2020

Καζακστάν

https://www.facebook.com/watch/?v=584210565752507

Αζερμπαϊτζάν

#Greek_language_challenge#It_is_cool_to_speak_Greek#Baku

Gepostet von Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region am Donnerstag, 6. Februar 2020

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Σ.Προκοπίδου

Στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση με τρικάκια και συνθήματα στο σπίτι του Πορτοσάλτε

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal