Επιπτώσεις στον παγκόσμιο τουρισμό από τον Κορωνοϊό: Θα πληγούν περισσότερο Ελλάδα και Γαλλία

File Photo: Παραλία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Το 2020 αναμενόταν ως το έτος της πλήρους επιστροφής των κινέζων ταξιωδιωτών χάρη στo βελτιωμένο εμπορικό υπόβαθρο και στις ενδείξεις σταθεροποίησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Σημειώνει:

Ωστόσο, ο κορωνοϊός και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς την Κίνα άλλαξαν δραστικά αυτές τις προσδοκίες και οι επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομίες είναι σημαντικές. Το δίκτυο υποθέτει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία θα πληγούν περισσότερο

Όπως προβλέπει η Oxford Economics, οι ΗΠΑ θα καταγράψουν απώλεια 1.6 εκατομ. επισκεπτών από την Κίνα φέτος γεγονός που και απώλεια περίπου 4 εκατομ. ξενοδοχειακών καταλυμάτων μόνο για το 2020. Παράλληλα, και οι ευρωπαϊκές προοπτικές θα τεθούν σε δοκιμασία καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για τους κινέζους ταξιδιώτες ιδιαίτερα μετά τη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας το 2018.

Κατά το α` εξάμηνο του 2019 σημειώθηκε άνοδος κατά 7.4% των κινέζων τουριστών στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με το κινεζικό ερευνητικό ινστιτούτο Chinese tourism academy. Όπως δηλώνει  ο Carsten Brzeski ( επικεφαλής οικονομολόγς στην ING), ‘’αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει απότομη πτώση στον κινεζικό τουρισμό καθ`όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα καταγράψουν πτώση στην κατανάλωση.

Προφανώς, χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία θα πληγούν περισσότερο. Η πτώση στον τουρισμό θα προστεθεί στην αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης και στα υπάρχοντα προβλήματα που απορρέουν από τον τομέα μεταποίησης και συμβάλλουν στην καθυστέρηση της ανάκαμψης του συνόλου της οικονομίας της ευρωζώνης για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους’’.

Ωστόσο, μερίδα ειδικών εκτιμά πως η ζήτηση θα ανακάμψει μόλις περιοριστεί ο ιός και αρθούν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Είναι ο Ταγίπ το αντικείμενο του “πόθου” της κ. Μέρκελ; Γιατί ήταν λειψές οι κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: