Επιχείρηση Ρουβίκων: CIA και γερμανική BND κατασκόπευαν επί 23 χρόνια 100 κράτη

File photo via Pixabay.com




Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και η αντίστοιχη αμερικανική CIA κατασκόπευαν από κοινού άλλες χώρες επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων και φιλικών χωρών, μετέδωσε το δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ZDF), επικαλούμενο ανάλογα έγγραφα τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα υπό την επωνυμία #cryptoleaks.

Τo ZDF διεξήγαγε την έρευνα από κοινού με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post και το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SRF. Σύμφωνα με αυτήν για την κατασκοπία χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική κρυπτογράφησης, η οποία χειραγωγήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να διαβάζεται η επικοινωνία περισσότερων από 130 κυβερνήσεων και υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι εκάστοτε πελάτες δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με την χειραγωγημένη τεχνική κρυπτογράφησης. Διαθέσιμα στο ZDF είναι τα σχετικά έγγραφα της αποκαλούμενης κοινής επιχείρησης «Ρουβίκων / Rubikon» των γερμανικών (BND) και αμερικανικών (CIA) μυστικών υπηρεσιών για τα έτη 1970 έως 1993. Μεταξύ άλλων, πρέπει να έχουν αποσιωποιηθεί στοιχεία σχετικά με κρατική μαζική δολοφονία.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός στον καγκελάριο Μπερντ Σμιντμπάουερ επιβεβαίωσε τη λειτουργία της εν λόγω κοινής επιχείρησης των δύο προαναφερθεισών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σμιντμπάουερ είπε στο ZDF ότι η επιχείρηση «Ρουβίκων / Rubikon» συνέβαλε στο να παραμείνει ο κόσμος πολύ πιο ασφαλής. Το 1993, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τη CIA.

Με πληροφορίες από  ZDF, Deutschlandfunk μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στην εξεταστική Γερμανικής βουλής η Φον ντερ Λάιεν για το σκάνδαλο επί υπουργίας της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: