ENI και TOTAL ξεκινούν σύντομα ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ διαβεβαιώνει ο Λακκοτρύπης

File Photo: Το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella” της Total – ENI. Φωτογραφία via ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ




Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του Euronews, η πρώτη γεώτρηση προγραμματίζεται για τον Απρίλιο στο Οικόπεδο 6.

Ερωτηθείς από το Euronews εάν η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα επηρεάζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε:

«Όπως σωστά είπατε, οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει εδώ να πω ότι παρ’ όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το ενεργειακο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία της Total και της ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα γεωτρήσεων από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum».

Επιπλέον, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε αναφορικά με τον EastMed ότι τα επόμενα βήματα έχουν αποφασιστεί και ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο προχωρεί στις επόμενες λεπτομερείς μελέτες με τη συνδρομή της Ε.Ε που θα αναλάβει το 40% αυτού του κόστους.

Με πληροφορίες από Euronews

Κυπριακό, έκνομες ενέργειες Τουρκίας και το χαλούμι στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη – Φον Ντερ Λάιεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: