Ελπίζουν Σκόπια και Αλβανία στην Ε.Ε.: Όμως πάλι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Εμανουέλ Μακρόν

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. EPA, PIOTR NOWAK POLAND OUT




Εκτενές σχόλιο, που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το Politico, επί του σχεδίου για τη νέα διαδικασία προσχώρησης στην Ε.Ε. που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινά με τον προβληματισμό: «Είναι περισσότερο γαλλικό, αλλά είναι αρκετά γαλλικό για τη Γαλλία;».

Το σχόλιο γράφουν οι Jacopo Barigazzi, Rym Momtaz και Andrew Gray.

Το σχέδιο στοχεύει να υπερκεράσει την αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Macron, υιοθετώντας τη βασική ιδέα που προτείνει η Γαλλία, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερη έμφαση στο κράτος δικαίου για τις υποψήφιες χώρες και τη δυνατότητα της Ε.Ε. να αναστέλλει τις συνομιλίες ένταξης και να ανοίγει ξανά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, εάν τα προς ένταξη μέλη δεν σημειώνουν πρόοδο στην πλήρωση των προδιαγραφών (που τίθενται από την Ε.Ε).

  • Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, Οlivér Várhelyi, που παρουσίασε το σχέδιο, δήλωσε ότι η αναθεωρημένη διαδικασία προσχώρησης «αποσκοπεί στο να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης περισσότερο αξιόπιστες, δυναμικές, προβλέψιμες και με μεγαλύτερη πολιτική καθοδήγηση.»

Τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Αλβανία, καλωσόρισαν το σχέδιο. Η προσδοκία των δύο χωρών να ανάψει το πράσινο φως -ίσως σε μια Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα, όπως πρότεινε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel- θα εξαρτηθεί από την τελική δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία που διατηρούν αμφιβολίες για τη διεύρυνση, θα ακολουθήσουν το Παρίσι, εάν μετακινηθεί από τη θέση του. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Macron, χαιρετίζει την πρόταση ως «μια σημαντική αλλαγή και ένα θετικό σήμα». Αφήνει όμως ανοιχτή την πιθανότητα το Παρίσι να ζητήσει ένα υψηλότερο τίμημα πριν βάλει τα Τίρανα και τα Σκόπια στο δρόμο της ένταξης.

Οι σχολιαστές σημειώνουν ότι στο παρελθόν η Γαλλία ζητούσε από το μπλοκ να προβεί σε μεταρρυθμίσεις των θεσμών του και να κάνει περισσότερο αποτελεσματική τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πριν να διευρυνθεί. Θέλει τώρα το Παρίσι, πριν να υπογράψει την έναρξη των συνομιλιών για τη διεύρυνση, μια συνολική μεταρρύθμιση;

  • Θα χρειαστούν χρόνια για να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. Πάντως, Γάλλος διπλωμάτης είπε ότι το Παρίσι δεν θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις της ίδιας της Ε.Ε. πριν να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες για τη διεύρυνση.

Αυτή η άποψη είναι καθησυχαστική για τις κυβερνήσεις που πιέζουν για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, όπως η Γερμανία, άλλες Κεντρικές και Ανατολικές χώρες και η Ιταλία. Ισχυρίζονται ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη να προσδέσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε., διαφορετικά το μπλοκ θα απολέσει την επιρροή της έναντι της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κίνας και των κρατών του Κόλπου στη γειτονιά της.

Τίτλος του σχολίου: EU’s new enlargement plan faces French test

Η Ευρώπη παραπαίει, η υπερδύναμη Αμερική νοσεί, η Μέρκελ στην αυλή του Ταγίπ: Και η Ελλάδα στη Χάγη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: