Εκβιασμοί, απειλές, διαφθορά και στο βάθος η παράδοση: Μία κακή λύση στην Κύπρο θα επηρεάσει το Αιγαίο και τη Θράκη…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη στο φιλανθρωπικό δείπνο αγάπης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο. ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Διαβλέπω να εξελίσσεται ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Βεβαίως, για το θέμα αυτό θα έλεγα ότι «τα ήθελε και τα έπαθε», διότι στην πολιτική του πορεία εμπιστεύθηκε και κάμποσους τσαρλατάνους.

Στην Αθήνα προβληματίζονται για την κατάσταση του Κυπριακού, διότι κάποια στιγμή θα κληθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει θέση για τη λύση αυτή καθ’ αυτή. Και δεν θα ήθελε κανένας στην ελληνική πρωτεύουσα να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων. Μία κακή λύση θα επηρεάσει και την Ελλάδα, στα ανοικτά μέτωπα του Αιγαίου και της Θράκης. Η Τουρκία ανενόχλητη πλέον, και αφού θα ελέγχει και την Κύπρο, θα στρέψει την προσοχή της προς την Ελλάδα. Ευτυχώς στο Μαξίμου το έχουν καταλάβει…

Το θέμα της διαφθοράς είναι δεδομένο στην Κύπρο και έχω καταγράψει πολλές φορές τη γνώμη μου. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται καμία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και αυτό ανησυχεί πολλούς ανθρώπους, που αγαπούν άδολα το νησί.

  • Το άλλο θέμα που επανέρχεται σαν …εφιάλτης, είναι το Κραν Μοντανά. Δεν θα υπεισέλθω στους καυγάδες του κ. Αναστασιάδη με το ΑΚΕΛ, με μέρος του νεοφιλελεύθερου ΔΗΣΥ, που υποστηρίζουν την “όποια λύση”, και πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι -όπως λέει το περιβάλλον του- τον πρόδωσαν.
  • Δεν έχω ιδία γνώμη, εννοώ αν τον πρόδωσαν ή όχι, οπότε δεν μπορώ και να λάβω θέση. Ένα είναι σίγουρο, όμως: ο καυγάς τους θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τον έχουν δεμένο από παντού. Γι’ αυτό, δεν δικαιούται να σιωπά και να ομιλεί μόνο με διαρροή πληροφοριών. Θέλουμε κουβέντες καθαρές.

Τι έγινε, λοιπόν, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το καλοκαίρι του 2017; Φτάσαμε όντως ένα βήμα από τη λύση του Κυπριακού και ο κ. Αναστασιάδης κλώτσησε τον κουβά με το …γάλα; Ή η αλήθεια είναι άλλη, εντελώς διαφορετική: ότι οι Τούρκοι, δηλαδή, δεν μετακινήθηκαν ούτε πόντο από τις θέσεις τους, που αφορούν τα θέματα ασφάλειας; Και ποιος ήταν ο ρόλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, που έσωσε πολλές φορές την παρτίδα για το νησί;

Μαζί με άλλους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο βρεθήκαμε στο ελβετικό θέρετρο και τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Στο Κραν Μοντανά δεν έμεινε τίποτα κρυφό, ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων. Η Τουρκία δεν υποχώρησε σε αυτά τα ζητήματα, που πρωτίστως ενδιαφέρουν τους Ελληνοκύπριους, ούτε ένα πόντο. Διότι δεν είναι υποχώρηση, αν κάποια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι θα δεχόταν τα παραπάνω θέματα αλλά να υλοποιηθούν σε 15 χρόνια!

Εάν όντως ήταν αυτή η πρότασή του -και δεν θα διαφωνήσω, διότι δεν γίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα-, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοροϊδία. Πρόκειται για προσβολή. Και εάν υπάρχουν πολιτικοί στην Κύπρο οι οποίοι προς στιγμή σκέφτηκαν ότι μπορεί να γίνει δεκτή η τουρκική πρόταση, ας βγουν στο φως και να το πουν. Ξεπερνούν τα όρια της εθνικής ταπείνωσης.

Η Τουρκία ευτυχώς δεν κρύβεται. Επειδή επανήλθαν στην επικαιρότητα οι ισχυρισμοί ότι δέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων και γενικά ότι υποχώρησε στα θέματα της ασφάλειας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθάρισε τα πράγματα. Δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα. Το χειρότερο που δεν αντιλαμβάνονται οι οπαδοί της «όποιας λύσης», είναι ότι η Τουρκία όταν ομιλεί για λύση του Κυπριακού, εννοεί ότι ο έλεγχος του νησιού θα είναι απόλυτος. Και τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν, και οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα.

  • Ο Νίκος Κοτζιάς άλλαξε τα πράγματα στο Κυπριακό με την πρόταση του για την ασφάλεια μετά τη λύση. Και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία. Διότι αποκαλύφθηκαν οι σχεδιασμοί της, ο βασικός εκ των οποίων είναι ότι η λύση -όποια και αν είναι- θα σέβεται τα στρατηγικά της συμφέροντα.
  • Πρέπει να είναι τρελός ο Πρόεδρος της Κύπρου να υπογράψει τέτοιο κείμενο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει για τις τύχες των ανθρώπων στο νησί. Οι ίδιοι πρέπει και θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Όπως ακριβώς συνέβη και το 2004, όταν όλοι πρόβλεπαν καταστροφή και τα κεραμίδια έπεσαν τελικά στα δικά τους κεφάλια.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε από καιρό την αλήθεια για το Κραν Μοντανά. Ας το κάνει και ο κ. Αναστασιάδης: Φτάσαμε κοντά στη λύση και την σταμάτησε; Και ποια ήταν αυτή η λύση για να γνωρίζει και ο λαός. Επειδή βρίσκεται κάτω από ένα απίστευτο εκβιασμό -και προσωπικά δεν γνωρίζω από που εκπορεύεται- να αφήσει τα μισόλογα και τις διαρροές και να μας πει δημόσια και επίσημα τι συνέβη στο Κραν Μοντανά; Ναι, εκεί που τον ειρωνεύονταν με προσωπικές αιχμές ο Τσαβούσογλου και ο φίλος του ο Μουσταφά Ακιντζί…

Ο κατοχικός ηγέτης δεν είναι καλός άνθρωπος, ούτε είναι κήρυκας ειρήνης, όπως τον παρουσιάζει το γνωστό δημοσιογραφικό σύστημα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ούτε μάχεται για την επανένωση, όπως υποστηρίζουν οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του. Για το ψευδοκράτος παλεύει. Για να γίνει ανεξάρτητο. Διαβάστε ξανά τις δηλώσεις του και μην παραπληροφορείτε τους πολίτες…

Η “όποια λύση” που θα οδηγήσει σε έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία, αποκλείεται να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Δεν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε φιλοτουρκική διευθέτηση. Είναι ένα απέραντο ψέμα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Κύπρο έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της. Τον κ. Χάρη Λαλάκο, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Είναι επαγγελματίας και πραγματικός διπλωμάτης, παλαιάς κοπής, και πάνω απ’ όλα πατριώτης. Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μία προσωπική μαρτυρία για το “μεταναστευτικό”: Είναι πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal