Έκκληση του Ακάρ στον Έσπερ για αμερικανική βοήθεια: Δεν μας δίνουν τους Πάτριοτ ομολογεί ο Ερντογάν

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ στην αεροπορική βάση Minot. Photo By: Army Staff Sgt. Brandy Nicole Mejia




Η Τουρκία ζήτησε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Συρία, και ειδικά στην πόλη Ιντλίμπ, αλλά φαίνεται ότι δεν την έχει εξασφαλίσει ακόμα.

Την Πέμπτη το απόγευμα συνομίλησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Μαρκ Έσπερ και Χουλουσί Ακάρ, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα μπορούσε να κάνει η Αμερική και άλλες χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουν την Τουρκία.

Η τελευταία δυσκολεύεται αφάνταστα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της Συρίας, που διαθέτουν την ισχυρή βοήθεια της Συρίας. Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου Αλίσα Φάραχ, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη βοήθεια που ζήτησε η Άγκυρα από τον επικεφαλής του Πενταγώνου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο υπουργός Άμυνας κ. Μαρκ Έσπερ και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την βίαιη επιθετικότητα του καθεστώτος του Άσσαντ στο Ιντίμπ, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Μίλησαν για την ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία, και για τη Λιβύη. Όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, την Τρίτη και όπως συζητήθηκε στο σημερινό τηλεφώνημα, διερευνούμε τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν με την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα (σ.σ.: εννοεί για τα παραπάνω θέματα).

Σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προσφέρει μέχρι την Πέμπτη στήριξη στις τουρκικές δυνάμεις που πολεμούν στην πόλη Ιντλίμπ.

Σημείωσε ότι θα έπρεπε να μιλήσει ξανά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί του είπαν ότι δεν είχαν διαθέσιμο κανένα αμυντικό σύστημα Patriot για να δώσουν τώρα στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προτεινόμενη σύνοδος του με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας την επόμενη εβδομάδα ήταν “αβέβαιη”, αλλά ότι πιθανότατα θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου για να συζητήσει ειδικά την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Φαντασιώνεται ο Ερντογάν: «Η κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: