Ευχαρίστησε ο Ακάρ τον υΕΘΑ για τα Ίμια; Και αν ναι, τι ακριβώς του απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος;

File Photo: Ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος (2ος Α) με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή (Α). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Σε μια ακόμη ιταμή πρόκληση που δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος συνεννόησης, φαίνεται ότι έχει προβεί η Τουρκία προς την Ελλάδα.

Το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ, ο τελευταίος ευχαρίστησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, “επειδή φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ίμια.

Η επικοινωνία επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα αλλά υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο: Αν όντως ο κ. Ακάρ προέβη στην αθλιότητα του να ευχαριστεί την Ελλάδα που δεν έκανε κάτι στα ελληνικά Ίμια. Και αν έγινε αυτό, ποια είναι η αντίδραση του Έλληνα υπουργού:

  • Τον ευχαρίστησε; Του απάντησε ανάλογα; Του έκλεισε το τηλέφωνο;

Εκτός από την επίσημη ανακοίνωση που δεν αναφέρει κάτι σχετικό, σε μια μεταγενέστερη διαρροή από το ΥΕΘΑ δεν υπήρξε καθαρή απάντηση, η οποία όμως πρέπει να δοθεί αμέσως.

Κι αυτό γιατί με λίγα λόγια ο κ. Ερντογάν και ο υπουργός του την ώρα που συζητούνται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ουσιαστικά όχι μόνο  το θράσος να… ευχαριστήσει την Ελλάδα, επειδή δεν υπέδειξε με οποιοδήποτε τρόπο το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα Ίμια είναι ελληνικά!

Σύμφωνα μάλιστα με τον Τούρκο Πρόεδρο, αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί και στα Ίμια και στα άλλα νησιά.

Για τον Ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό και το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ήταν ανήθικο αυτό που έπραξε αλλά δεν πρέπει να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος για τη συζήτηση αυτού του θέματος καθώς ήταν μια προσωπική πράξη και δεν αφορούσε την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε για τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό ο οποίος έσκισε την τουρκική σημαία ότι “το χρώμα της σημαίας μας είναι το αίμα των νεκρών ηρώων μας”. “Εμείς δεν κάνουμε τέτοιες ανηθικότητες, ατιμίες.

  • Εμείς δεν πάμε να σκίσουμε τη σημαία μας χώρας, ενός λαού. Την απάντησή μας τη δίνουμε πολύ διαφορετικά.

Την δίνουμε στην πολιτική, στον στρατιωτικό αγώνα, στην οικονομία, στο εμπόριο, στον τουρισμό αλλά πάνω από όλα φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ίμια.

  • Γιατί; Λόγω της στάσης μας που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Ίμια όπως γινόταν προηγουμένως η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια, θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι.
  • Ο Υπουργός Άμυνας μου σήμερα κατά μεγάλη πιθανότητα θα πάρει τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας και θα τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Ίμια και στα άλλα νησιά όπως έγινε φέτος. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει αλλά στη Βουλή έπραξε πολύ ανήθικα και άτιμα. Εγώ αυτόν δεν τον βλέπω ως Ελλάδα.

Το βλέπω ως μια ανηθικότητα που ανήκει μόνο στον ίδιο. Επομένως δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο γι αυτό”, ανέφερε.

Hellas Journal με πληροφορίες και από ΚΥΠΕ

Μήνυμα αλά… γαλλικά προς την Άγκυρα από την κυπριακή ΑΟΖ: Διέλευση του «Σαρλ ντε Γκωλ» κοντά από το “Γιαβούζ”

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: