Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου το οποίο παραμένει κλειστό με σκοπό να περάσουν τα σύνορα . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και τόνισε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους.
Το ίδιο δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, και το υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά της η υπουργός ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε από την Δύση να κάνει περισσότερα για την κατάσταση στην Συρία: «Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ πρέπει από κοινού να αυξήσουν την πίεση προς τον ‘Ασαντ και τον Πούτιν, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για πολιτικές συνομιλίες και τερματισμό του φοβερού πολέμου στην Συρία», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζοντας ότι η τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση πλήττει τους πάντες.
Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής λύσης της κρίσης στην Συρία και σημείωσε ότι ένας πιθανός δρόμος θα μπορούσε να είναι οι συνομιλίες μεταξύ της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Να στηρίξουν την Ελλάδα «με κάθε απαραίτητο μέσο» ζητά από την Γερμανία και την ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τόρστεν Φράι και τονίζει ότι το θέμα είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος.
«Είναι ανόητο να βασίζεται κανείς μόνο στην συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Φράι και επισημαίνει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Τουρκία ακυρώσει de facto αυτή η συμφωνία».
Ως «κραυγή αγωνίας» ερμηνεύει τις ενέργειες του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και υποψήφιος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν και προειδοποιεί το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αντιδράσουν σκληρά απέναντί του.
«Τα τελευταία του βήματα (ενν. του Ταγίπ Ερντογάν) έχουν εξωτερικά την μορφή μιας απειλής, αλλά στο εσωτερικό τους αποτελούν κραυγή προς την Ευρώπη για βοήθεια. Ως τέτοια πρέπει να την εκλάβουμε και όχι ως πρόκληση», δηλώνει ο κ. Ρέτγκεν στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και εκτιμά ότι ο τούρκος Πρόεδρος απέτυχε στην προσπάθεια να συνεργαστεί με την Ρωσία στην Συρία και αυτό ακριβώς προσπαθεί να πει τώρα στην Ευρώπη: «Κοιτάξτε εδώ, απέτυχα στην πολιτική μου για την Ρωσία και τώρα χρειάζομαι τους Ευρωπαίους».
Ο κ. Ρέτγκεν υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια σύρων προσφύγων και τονίζει ότι για αυτό «πρέπει τώρα η Ευρώπη να διαθέσει επιπλέον χρήματα και πρόσθετη βοήθεια, προκειμένου να φροντίσει προσωρινά αυτούς τους ανθρώπους». Μια σκληρή αντίδραση εναντίον του Ερντογάν θα ήταν «για τα συμφέροντά μας, ο λάθος δρόμος», προσθέτει και τονίζει ότι η Δύση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον τόνο του τούρκου Προέδρου, αλλά να ανταποκριθεί στα προβλήματα. Ο κ. Ρέτγκεν εισηγείται αντιθέτως την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε σκληρά – διπλωματικά και οικονομικά», δηλώνει και ζητά να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από την Γερμανία και την Γαλλία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής μεταναστών να εισέλθουν στην χώρα από την Τουρκία ζητά από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).
«Βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και ζούμε δραματικές καταστάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Στέφαν Τόμε προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μόνη της στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία πρέπει να φανούν αλληλέγγυες προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν στην συγκράτηση των μαζικών παράνομων συνοριακών εισόδων», δήλωσε ο κ. Τόμε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία
“Η Κομισιόν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα σύνορα”, λέει η Επίτροπος Γιόχανσον