Έχεις εργασιακό άγχος; “Χάζεψε” λίγο το φυτό (στο γλαστράκι) του γραφείου σου [έρευνα]

File photo: Ενα γλαστράκι στο γραφείο και “χάζεμα” δυο τρια λεπτά, κάνει θαύματα στους παλμούς μας. Photo via Pixabay.com




Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία, το να έχει κανείς ένα μικρό γλαστράκι με κάποιο φυτό στο γραφείο του και να το κοιτάζει που και που για λίγα λεπτά, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του εργασιακού στρες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε εργαζομένους σε εταιρεία ηλεκτρονικών στην Ιαπωνία και παρατήρησαν τις αλλαγές στα επίπεδα του άγχους πριν και μετά την εμπλοκή των φυτών στο εργασιακό μικροπεριβάλλον.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα την επιθεώρηση  HortTechnology journal, και δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι με καταμετρημένα υψηλά επίπεδα άγχους κατάφεραν να τα μειώσουν λίγο με την βοήθεια των φυτών. Ένα επιπλέον ποσοστό 27% των υπαλλήλων που μετείχαν στην έρευνα εμφάνισαν σημαντική μείωση στους καρδιακούς τους παλμούς.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις θετικές επιπτώσεις των φυτών εσωτερικού χώρου στην υγεία των ανθρώπων, αλλά οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές είχαν πραγματοποιηθεί είτε στο εργαστήριο είτε σε προσομοιώσεις εργασιακών χώρων και χωρίς οι άνθρωποι να αποβλέπουν “στην βοήθεια” των φυτών.

Η ιαπωνική έρευνα επιβεβαίωσε την μείωση του άγχους όταν ηθελημένα ο εργαζόμενος στρέφει το βλέμμα του σ’ αυτό για μερικά λεπτά όταν είναι κουρασμένος και ενδιαφέρεται να φροντίσει το φυτό του, να το ποτίσει κλπ μέσα στο εργασιακό του χώρο.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων υποστηρίζουν ότι εάν οι εργοδότες ενθάρρυναν τους υπαλλήλους τους να κάνουν τρίλεπτα “διαλείμματα φύσης”, η ψυχική και πνευματική υγεία των υπαλλήλων θα βελτιώνονταν, δηλώνει ο δρ Μασαχίρο Τογιόντα, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hyogo.

H μελέτη αυτή είναι η πιο πρόσφατη “απ΄αυτές τις έρευνες που εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι τα φυτά έχουν ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους” δηλώνει ο δρ. Τσαρλς Χολ, καθηγητής στο  Texas A&M University.

Για την μέτρηση των επιπέδων στρες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται  State-Trait Anxiety Inventory index (STAI) με το οποίο καταμέτρησαν τους παλμούς των εργαζομένων πρωί ΄και βράδυ. Αρχικά χωρίς φυτά και στη συνέχεια με τα φυτά πάνω στο γραφείο και με διάλειμμα τριών λεπτών είτε για να τα κοιτάξουν είτε για να τα ποτίσουν ή να τα φροντίσουν.

Πηγή:  CNN

Άσκηση ετοιμότητας για τον κοροναϊό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο «Σωτηρία»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: