Διμοιρίες ΜΑΤ και στρατιώτες στον ΄Εβρο: Δημιουργούμε τείχος αποτροπής παντού, λέει ο υπουργός Άμυνας

Αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου το οποίο παραμένει κλειστό, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020. Πάνω από 4.000 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Διμοιρίες ΜΑΤ της ΕΛΑΣ με C-130 από την 112 Πτέρυγα Μάχης μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη νωρίς το απόγευμα κι από εκεί προωθήθηκαν στον Βόρειο Έβρο.

Επίσης, μεταφέρονται κι άλλοι στρατιωτικοί για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορα της από μαζικές εισροές προσφύγων ή μεταναστών κατέστησε σαφή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε παρέμβαση του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.

«Τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν και φυλάσσονται. Αυτό πρέπει να καταδειχθεί στον Έβρο πριν από οπουδήποτε αλλού. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει: Θα μετακινήσουμε κι άλλες δυνάμεις, θα ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων ημέρα με την ημέρα. Ασφαλώς και στη θάλασσα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τα χερσαία σύνορα. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει την κινητοποίηση των μέσων μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τείχος αποτροπής παντού. Αυτό θα δοκιμαστεί και τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα τεθεί στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Κροατία, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. «Εκεί θα έχουμε να πούμε πολλά», σχολίασε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή νύχτα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «είχαμε πάρα πολλά περιστατικά αποτροπής», σημειώνοντας «θεωρώ ότι τα σύνορα φυλάχθηκαν» και προσέθεσε: «Αυτό θα έλεγα ότι περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, έπρεπε να καταστεί σαφές στον Έβρο, όπου είχαμε πληροφορίες ότι θα συγκεντρωθούν πάρα πολλοί που θα προσπαθούσαν να εισέλθουν κατά τρόπο μάλιστα οργανωμένο, με πολλά μέσα μετακίνησης προς τα σύνορα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «η χθεσινή κατάσταση δεν είναι από το Ιντλίμπ, θέλει δύο- τρεις μέρες να διασχίσει την Τουρκία για να φτάσει στα σύνορα του Έβρου».

«Αυτοί μετακινήθηκαν πιθανότατα από την Κωνσταντινούπολη αφού δόθηκε το σήμα να προωθηθούν προς την Ελλάδα καθότι κατά τους Τούρκους ανοίγουν οι πύλες προς την Ευρώπη. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ συνδέεται από την τουρκική ηγεσία με το άνοιγμα των ροών προς την Ευρώπη. Έτσι προσπαθεί η Τουρκία να το εκμεταλλευτεί πολύ καλά» σημείωσε και διεμήνυσε «Ωστόσο κι εμείς έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε».

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Η Πολεμική Αεροπορία δίνει απαντήσεις για τα τουρκικά σχέδια «απόβασης» στα νησιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: