Διακλαδικό τμήμα των Ελληνικών «Special Operations Forces» για πρώτη φορά στο Ισραήλ

Ο σχεδιασμός της νέας Διοίκησης, προβλέπει την ενσωμάτωση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών όπλων στον ένα εκ των δυο πυλώνων που θα ανήκει στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Για πρώτη φορά στα δεδομένα των Ειδικών Επιχειρήσεων, «Διακλαδικό» τμήμα Ελλήνων SOF βρίσκεται στο σύμμαχο ισχυρό κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές οι Έλληνες «σπεσιαλίστες» που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή είναι από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

CQB, δηλαδή μάχες εγγύς αποστάσεως εντός κατοικημένων τόπων, μικτές περίπολοι μάχης, αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο πεδίο κι άλλα «ειδικά» αντικείμενα σε διαμορφωμένες συνθήκες, είναι ορισμένα από τ’ αντικείμενα για τα οποία ανταλλάσσουν γι’ ακόμη μια φορά τεχνογνωσία οι Commandos της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της νέας Διοίκησης, αν και τυπικά δεν έχει ακόμη προχωρήσει, προβλέπει την ενσωμάτωση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών όπλων στον ένα εκ των δυο πυλώνων πάνω στους οποίους θα θεμελιωθεί η νέα δομή και θ’ ανήκει στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Και αυτό που διαδραματίζεται ήδη, μέσα από αυτή την εκπαίδευση με τους σκληρούς και πολύπειρους SOF του Ισραήλ, αποδεικνύει στην πράξη το μεταγενέστερο δόγμα στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

  • Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που Ελληνικά τμήματα έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ, όμως καταγράφεται ως η αρχή μιας εκπαίδευσης διακλαδικού χαρακτήρα ώστε τα τμήματα να έχουν την ευελιξία των κινήσεων, γνωρίζοντας απόλυτα ο ένας τη λειτουργία του άλλου.
    • Επιπλέον, στο Ελληνικό Επιτελείο βλέπουν πολύ θετικά την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών επιχειρησιακών δεσμών με το Ισραήλ, που ξεκινά από τα χαμηλόβαθμα στελέχη μέχρι την στρατιωτική ηγεσία και την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών που αφορούν την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή..

Ακόμη και πριν την επισημοποίηση της τριμερούς συνεργασίας, τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας μας, ταξίδευαν στο Ισραήλ για να πάρουν μέρος με διμερείς εκπαιδεύσεις. Ωστόσο από τότε που ξεκίνησε η αμυντική συνεργασία των τριών, οι ασκήσεις πολλαπλασιάστηκαν όπως και η στήριξη του ενός κράτους προς το άλλο.

  • Σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας έχουν παίξει και οι επαφές σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, όχι μόνο τώρα αλλά και με την προηγούμενη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είχε φανεί και μέσα από την μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» με την συμμετοχή, σε όλες τις χρονιές της Ισραηλινής Αεροπορίας. Και αφού οι Ισραηλινοί έδωσαν τα εύσημα στους Έλληνες πιλότους, στη συνέχεια τους προσκάλεσαν να λάβουν μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση στο Ισραήλ, «Blue Flag».

Το Ισραήλ, μέσα σ’ ένα γεωγραφικό πλαίσιο που περιβάλλεται από χώρες όχι φίλα προσκείμενες προς αυτό, κατάλαβε πως η μόνη και ουσιώδης σύμμαχος χώρα στην περιοχή είναι η Ελλάδα κι αυτός είναι ο λόγος που ολοένα και περισσότερο, οι «σφιχτοί» στις σχέσεις τους Ισραηλινοί, έχουν δείξει εμπιστοσύνη προς την χώρα μας.

Παρακάτω: βίντεο με Ισραηλινούς Ειδικών Επιχειρήσεων σε άσκηση στην Κύπρο 

Οι Seals στην Ελλάδα

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τριμερής άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» στην οποία για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος η Γαλλία, εκτός της Ελλάδας και των ΗΠΑ που είχαν επαναλάβει σε διμερές επίπεδο την άσκηση τα προηγούμενα χρόνια, στοιχεία των «Navy Seals» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκπαιδεύονται επί Ελληνικού εδάφους.

  • Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, προσαρμόζουν μάλιστα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της εκπαίδευσής τους, αναλόγως της μονάδας με την οποία εκπαιδεύονται. Άλλο επταήμερο ελεύθερες πτώσεις και διεισδύσεις προς τον προκαθορισμένο στόχο, άλλο καταδύσεις και κάθε είδους ναυτικά ασύμμετρα σενάρια κ.ο.κ.

Ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους και μέλη της γνωστής και ανανεωμένης σε εξοπλισμό Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Μάλιστα σε πολλές εκπαιδεύσεις με μέλη Ειδικών Επιχειρήσεων από την Αμερική, δίνει «ραντεβού» η επίλεκτη μονάδα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, που έχει ξεχωρίσει μέσα από ένα πλήθος επιχειρησιακών δραστηριοτήτων κατά του κοινού και όχι μόνο εγκλήματος.

Χωρίς επιπτώσεις στην αντιαεροπορική μας άμυνα η αποστολή Patriot σε Σ.Αραβία, λέει ο Παναγιωτόπουλος

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: