Διαγωνισμός PISA 2018: Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων είναι “μπροστά” δυο χρόνια

Φωτογραφία : ΚΥΠΕ




Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων δημοσιοποίησε σήμερα τα συμπεράσματα του διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού PISA για το 2018, με βάση τα οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται το ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν τα ιδιωτικά σχολεία” στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου, στα τρία βασικά πεδία (γλωσσικές, μαθηματικές και επιστημονικές δεξιότητες), παρότι ο μέσος όρος τόσο του γενικού πληθυσμού των Ελλήνων μαθητών όσο και των μαθητών δημοσίων σχολείων είναι χαμηλότερος από τους αντίστοιχους μέσους όρους του ΟΟΣΑ, οι μαθητές των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων πέτυχαν σε όλα υψηλότερες βαθμολογίες από το μέσο όρο όλων των ιδιωτικών σχολείων του ΟΟΣΑ.

Βάσει των αποτελεσμάτων αναδεικνύεται ότι στην Ελλάδα οι διαφορές στις επιδόσεις των μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων είναι από τις μεγαλύτερες στις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι μια διαφορά 30 μονάδων αντιστοιχεί σε ένα εκπαιδευτικό έτος περίπου, ενώ σε όλα τα αντικείμενα, η διαφορά ιδιωτικών-δημοσίων σχολείων στη χώρα μας είναι πάνω από 60 μονάδες, δηλαδή πάνω από δύο εκπαιδευτικά έτη.

Συγκεκριμένα:

PISA 2018       OECD Public  Greece Public    OECD Private    Greece Private
Average        Average            Average            Average

Reading                 482              454                510                    528

Mathematics          485              448                512                    516

Science                  485              448                511                    512

Οι διαφορές στις επιδόσεις των μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων είναι από τις μεγαλύτερες στις χώρες-μέλη του οργανισμού (3η θέση στις διαφορές στις γλωσσικές δεξιότητες, 2η στις μαθηματικές δεξιότητες και 3η στις Επιστήμες).

Κατάταξη με βάση τη διαφορά ιδιωτικών-δημόσιων σχολείων

Reading  [Γλώσσα]          Mathematics                Science [Επιστήμες]

1st              Colombia (20,5%)              Colombia (20,5%)         Colombia (18,0%)

2nd             Slovenia (17,1%)               Greece (15,3%)              Slovenia (15,1%)

3rd              Greece (16,3%)                Slovenia (15,2%              Greece (14,2%)

Οι επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στη χώρα μας και στην έρευνα PISA 2018 εξακολουθούν να είναι πολύ ικανοποιητικές και η διαφορά τους από εκείνες των δημόσιων σχολείων από τις μεγαλύτερες ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι στην έρευνα του 2018 οι επιδόσεις ήταν σε απόλυτες τιμές πιο χαμηλές από εκείνες του 2015.

Είναι προφανές, αναφέρει στο δελτίο τύπου ο Σύνδεσμος, ότι αυτό οφείλεται στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ιδιωτική εκπαίδευση την τριετία 2015-2017, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύτηκε η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων και επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δυνατότητα διαμόρφωσης των προγραμμάτων τους.

Οι αντιμεταρρυθμίσεις Μπαλτά-Κουράκη-Φίλη-Γαβρόγλου άσκησαν -και συνεχίζουν να ασκούν, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, αφού δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κίνηση από την παρούσα κυβέρνηση για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις- αναίτιους ρυθμιστικούς περιορισμούς στα σχολεία και περιορίζουν τα μέσα με τα οποία κατακτούν την ποιοτική τους διαφορά.

Νέα διάταξη για τα Εσπερινά Λύκεια κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: