Δένδιας προς Τσαβούσογλου: Έτοιμοι για έντιμη συνεννόηση, ανέτοιμοι για ανατολίτικο παζάρι

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Photo via Twitter, @NikosDendias




Άμεση απάντηση της ελληνικής πλευράς στις νουθεσίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για συμβιβασμό και «την Ελλάδα που πρέπει να μάθει να μοιράζεται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολίασε το πρωί της Πέμπτης ότι «η Ελλάδα είναι διαχρονικά έτοιμη για έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σταθερός μας στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

«Η πολιτική μας είναι ευρέων οριζόντων”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. “Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο -πέραν του Ατλαντικού- σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., πέραν των στενότατων σχέσεων μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ένωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή, καθώς η χώρα μας υπήρξε «κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης».
Σημειώνεται πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε νέα προκλητική δήλωση όταν αναφέρθηκε στις συναντήσεις Ερντογάν και Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

«Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας, να είστε ειλικρινείς, να μιλήσουμε, να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο, όλοι έχουν δικαιώματα» είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου, Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών να κάνουν προετοιμασία για την «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», όπως τη χαρακτήρισε ο Τσαβούσογλου, καθώς επίσης για το τζαμί στην Αθήνα και την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη, προσωπικά, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς. Αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ» ανέφερε. Ερωτηθείς για το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πού θα πάει και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει επιπλέον πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Από νωρίς στη δουλειά σήμερα ο Μεβλούτ: Φαντασιώσεις για δικαιώματα και αιτήματα για Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: