Δεν ξεχνά η “δικαιοσύνη” Ερντογάν: Αντιμέτωποι με ισόβια τρεις διαδηλωτές για το Πάρκο Γκεζί το 2013

File Photo: Η αστυνομία είχε διαλύσει διά της βίας ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία με αίτημα να σωθεί το Gezi Park από την καταστροφή. Στο σχέδιο της κυβέρνησης συμπεριλαμβανόταν η ανέγερση εμπορικού κέντρου στον χώρο. EPA/TOLGA BOZOGLU




Τρεις κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις οικολογικού χαρακτήρα που είχαν οργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2013, καθώς πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ολοκλήρωση της δίκης τους.

Ο εισαγγελέας αναμένεται να ζητήσει στην αγόρευσή του σήμερα να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης, στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά, στον σύμβουλο για θέματα ανάπτυξης των παιδιών Γιίτ Αξάκογλου και στην αρχιτεκτόνισσα Μουτζελά Γιαπετζέ.

  • Διαμαρτύρονταν για την ανάπλαση στο Πάρκο Γκεζί

Αυτά τα τρία πρόσωπα συγκαταλέγονται στους 16 κατηγορούμενους που δικάζονται για τον ρόλο που φέρονται να διαδραμάτισαν στην κινητοποίηση, πριν από επτά χρόνια, εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανάπλαση περιοχής του κέντρου της Κωνσταντινούπολης, γύρω από την πλατεία Τάξιμ, που συμπεριλάμβανε έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου, το Πάρκο Γκεζί.

Η αστυνομία είχε διαλύσει διά της βίας ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία με αίτημα να σωθεί το πάρκο από την καταστροφή. Στο σχέδιο της κυβέρνησης συμπεριλαμβανόταν η ανέγερση εμπορικού κέντρου στον χώρο.

  • Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά του τότε πρωθυπουργού

Η καταστολή είχε πυροδοτήσει αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Τουρκία. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση εναντίον του Ερντογάν, τότε ακόμη πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Στο κατηγορητήριο (έκτασης 657 σελίδων) κατονομάζεται μεταξύ των ζημιωθέντων, μεταξύ πολλών άλλων, ο νυν πρόεδρος Ερντογάν.
Μόνον ο 62χρονος Καβαλά παραμένει πίσω από τα σίδερα.

Η έκτη ακροαματική διαδικασία της δίκης, που άρχισε τον Ιούνιο, θα διεξαχθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας (Σιλιβρί).
Ο εισαγγελέας αναμένεται εξάλλου να ζητήσει την επιβολή ποινών κάθειρξης 15-20 ετών για άλλους έξι κατηγορούμενους, ενώ επτά ακόμη, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, θα δικαστούν χωριστά.

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε προτρέψει την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Καβαλά αμέσως.
Αποκαλώντας τη δίκη «πολιτική», η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι «η έκβασή της θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο εάν και κατά πόσον ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι που διαδραματίζει οποιονδήποτε ρόλο στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Το ΝΑΤΟ αδειάζει την Τουρκία: Αρνείται να παράσχει βοήθεια σε πιθανή επιχείρηση στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: