Δεν αποκλείεται επανάνοιγμα οδοφραγμάτων αναλόγως των εξελίξεων, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

File Photo: Ένα από τα οδοφράγματα στην Γραμμή Αττίλα, στην Κύπρο. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η απόφαση της Κυβέρνησης για τα οδοφράγματα λήφθηκε για την προστασία τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων και δεν αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, υπενθύμισε εξάλλου ότι το μέτρο είναι προσωρινό και δεν απέκλεισε να υπάρξει επανάνοιγμα ενός ή περισσοτέρων οδοφραγμάτων ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς για ανακοινώσεις κομμάτων, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο κ. Κούσιος είπε ότι το κριτήριο βάσει του οποίου λήφθηκε η απόφαση, αφορά καθαρά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

  • Ευθύνη και προστασία των πολιτών

«Δεν υφίσταται οτιδήποτε που να άπτεται οποιαδήποτε άλλης πολιτικής θέσης και η Κυβέρνηση ενεργεί μέσα στα πλαίσια της ευθύνης που έχει για προστασία των πολιτών του κράτους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενήργησε για την προστασία τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση «προφανώς και δεν αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας, καθώς παραμένουν ανοιχτές πέντε δίοδοι, τρεις στη γραμμή αντιπαράταξης και δύο στις βρετανικές βάσεις».

«Τονίζεται ότι το μέτρο είναι καθόλα προσωρινό και έχει ισχύ για μια εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, το επανάνοιγμα μίας ή περισσότερων διόδων εισόδου» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία του λαού. Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και ανάλογα θα λαμβάνονται αποφάσεις, πρόσθεσε.

  • Επίσημη ενημέρωση

Ερωτηθείς για επικρίσεις που διατυπώνονται όσον αφορά την ενημέρωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι η πληροφόρηση για τα μέτρα έγινε με επίσημη ανακοίνωση από τον Υπουργό Υγείας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Πληροφορήθηκαν σχετικά με τις αποφάσεις μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και οι Βρετανικές Βάσεις, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απευθείας συνομιλία με τον κ. Ακιντζί για να τον ενημερώσει» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν ακουστεί πολλά παράπονα για ενημέρωση από κόμματα, δημάρχους, κοινοτάρχες και άλλες αρχές. «Είναι προφανές ότι όταν λαμβάνονται τέτοια μέτρα, γίνεται επίσημη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουμε. Δεν ήταν εφικτό υπό τις περιστάσεις να επικοινωνήσουμε με όλα τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους φορείς για να τους ενημερώσουμε”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η πιο επίσημη ενημέρωση γίνεται με την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

  • Αιτιολογημένη η απόφαση για τα οδοφράγματα

Κληθείς τέλος να απαντήσει κατά πόσο η απόφαση για τα οδοφράγματα είναι απόλυτα αιτιολογημένη με βάση τα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η απόφαση στηρίχθηκε στα δεδομένα που είχαμε τη στιγμή της λήψης της απόφασης». Είναι ένα μέτρο για να υπάρξει πιο αποτελεσματικός έλεγχος, με βάση τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά εξοπλισμό αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία, Κύπρος

Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία του λαού, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: