Χωρίς τον Αλέξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φυτοζωούσε και πάλι, γράφει η Handelsblatt: Έτσι θα ανακτήσει την εξουσία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Photo via Twitter, @atsipras




“Έτσι θα ανακτήσει την εξουσία ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας” επιγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο του Κέντρου και να αλλάξει την ονομασία του κόμματος.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος “κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιορκεί και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Το σοσιαλδημοκρατικό αυτό κόμμα, με σύμβολο τον πράσινο ήλιο, είχε κυριαρχήσει την πολιτική σκηνή της Ελλάδας στη δεκαετία του ’90, αλλά βρίσκεται σε παρακμή από το 2010, όταν, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ακολούθησε πρόγραμμα σκληρών περικοπών. Πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ακριβώς την εισροή θέλει να σταματήσει η ισχυρή κομμουνιστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θιασώτες της παραδοσιακής γραμμής, που εκπροσωπούν περίπου το ένα τρίτο στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα κομματικά όργανα, δεν θέλουν (πολιτικό) άνοιγμα. Φοβούνται την ιδεολογική μόλυνση με θεωρίες σοσιαλδημοκρατικές ή- ακόμα χειρότερα- φιλελεύθερες”.

Ποιος θα κερδίσει τελικά σε αυτή την πολιτική κόντρα;

Για τον αρθρογράφο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: “Ο Τσιπρας. Άλλος πόλος έλξης δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς εκείνον το κόμμα θα φυτοζωούσε και πάλι, όπως συνέβαινε πριν από την κρίση. Την εποχή εκείνη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονταν μεταξύ τρία και πέντε τοις εκατό. Κατά συνέπεια η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τσίπρα δεν είναι να αναδειχθεί νικητής από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο. Ήδη στις παρυφές της Αριστεράς δραστηριοποιείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έφτασε το 3,4%, βγάζοντας εννέα βουλευτές. O Τσίπρας δεν αντέχει άλλη απόσχιση, εάν θέλει να επιστρέψει στην εξουσία”.

ΠΗΓΗ: DW, Γιάννης Παπαδημητρίου

Ανατριχιαστική για τον πυρήνα της Δημοκρατίας η δήλωση Τσίπρα, δηλώνει ο Πέτσας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: