Μπροστά σε σύγκρουση κυβέρνηση και κάτοικοι νησιών βορείου Αιγαίου: Ποιος θα κόψει το γόρδιο δεσμο

Κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου πραγματοπoίησαν συγκέντρωση μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόβλημα του μεταναστευτικού, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κατοίκων της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού.

Οι κάτοικοι επιμένουν στην απόλυτη θέση τους κατά των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων οπουδήποτε στο έδαφος των νησιών και παράλληλα ζητούν την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού από όσους βρίσκονται ήδη εκεί και ανέρχονται σε περίπου 40.000 άτομα.

Από την άλλη η κυβέρνηση απαντά και αυτή κατηγορηματικά. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Επέμεινε ότι έχει γίνει διάλογος με τους φορείς και τους κατοίκους των νησιών και υπεραμύνθηκε της απόφασης για προσωρινή -τριετή- επίταξη εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν τα κέντρα λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση καθώς κανείς δεν δεχόταν να παραχωρήσει εκτάσεις.

Σημείωσε ότι παράλληλα η κυβέρνηση έχει βελτιώσει και τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και τους μηχανισμούς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και διαβεβαίωσε πως μόλις φτιαχτούν τα κέντρα τότε θα κλείσουν ή τέλος πάντων θα αδειάσουν τα προσωρινά hot spot που υπάρχουν.

Αυτό το τελευταίο είναι και το βασικό σημείο στο οποίο εδράζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων: Δεν πιστεύουν, δηλαδή, ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση και εκφράζουν φόβους ότι θα παραμείνουν και οι δύο δομές αυξάνοντας απλώς τα άτομα που θα βρίσκονται στα νησιά τους.

Από εδώ και πέρα μένει να φανεί πως η κυβέρνηση θα κάμψει την αντίσταση των κατοίκων που δηλώνουν ότι θα αντισταθούν με κάθε τρόπο. Αν δηλαδή θα απαιτηθεί κρατική βία προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή των κέντρων και τι συνέπειες θα έχει αυτό.

Η Λέσβος ξεσηκώνεται

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα – Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.

Οι συγκεντρωμένοι μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με τη κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι και λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.

Αντιδράσεις και στη Χίο

Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός υποστήριξαν δε ως μόνη λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Το πρωί ομάδα κατοίκων και εκπροσώπων φορέων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι και φωνάζοντας συνθήματα υποσχόμενοι ότι αν χρειαστεί θα επανέλθουν.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα επιπλέον πολιτικό πρόβλημα τόσο μετά την απειλή του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη που απειλεί ότι θα διακόψει κάθε επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση όσο και με τις ενστάσεις που διατυπώνουν χαμηλόφωνα προς το παρόν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βλέπουν την όλη κατάσταση να κοστίζει.

Βουλευτές που εκλέγονται στα συγκεκριμένα νησιά αλλά και κομματικά στελέχη δέχονται τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών που διαμαρτύρονται για το ζήτημα των κλειστών δομών. Η κατάσταση που επικρατεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο προβληματίζει έντονα το Μαξίμου που αναζητά τρόπους να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά και να εκτονώσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και από τοπικά «γαλάζια» στελέχη.

Υπουργοί και βουλευτές

Γι’ αυτό τον λόγο την Κυριακή στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νότης Μηταράκης θα ενημερώσουν τα κομματικά στελέχη για το μεταναστευτικό αλλά και για τα ζητήματα της ασφάλειας.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά συναντήσεων με τα στελέχη της “γαλάζιας” παράταξης, υπό τον τίτλο “Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του χθες-Δημιουργούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του Αύριο”, που αποτελεί πρωτοβουλία του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στεργίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: