Μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες η πρωτοβουλία του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή; Ευκαιρία για την ειρήνη;

File photo: Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




Του ΣΑΜΥ ΡΕΒΕΛ (*)

Μου προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια η ανάγνωση αρνητικών αντιδράσεων, μεταξύ άλλων και από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους στην Κύπρο, για το Ειρηνευτικό Σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Φαίνεται δυστυχώς ότι ορισμένες από αυτές τις απορριπτικές αντιδράσεις γίνονται σχεδόν αυτόματα, χωρίς να εξετάζονται οι σημερινές πραγματικότητες στην ευρύτερη περιοχή μας και χωρίς να δίνεται μια ευκαιρία για αλλαγές.

Η προθυμία να επωφεληθούμε από νέες ευκαιρίες, χωρίς να αγνοούμε τις σοβαρές απειλές που υπάρχουν, είναι η βάση για τη δημιουργία ενός νέου οράματος.

Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο δημοκρατικές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις.

Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε στους λαούς μας ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι δύο χώρες δουλεύουν μαζί τα τελευταία χρόνια για την οικοδόμηση διμερών σχέσεων, τριμερών με την Ελλάδα, καθώς και για να αναπτύξουν νέες ιδέες για συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ομοφρονούσες ευρωπαϊκές και γειτονικές αραβικές χώρες. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας επιδιώκει να αποτελέσει έναν πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

  • Από αυτή την άποψη, η αμερικανική πρόταση παρέχει μια καίρια ευκαιρία. Ανοίγει τον δρόμο σε έναν ουσιαστικό ισραηλινο-παλαιστινιακό πολιτικό διάλογο, που θα ωφελήσει όλους μας. Μεταφέρει το μήνυμα ότι πρέπει να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση.
  • Ελπίζουμε πραγματικά ότι η αλλαγή νοοτροπίας θα θέσει τέρμα στη συνεχή ιστορική άρνηση των Παλαιστινίων να διαπραγματευτούν και να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως την εθνική εστία του εβραϊκού λαού. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, από την ανεξαρτησία του το 1948, το Ισραήλ έπρεπε να να προστατευθεί από επιθετικές ενέργειες.
  • Η άρνηση ξεκάθαρης αναγνώρισης του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, είναι η αιτία αυτής της επιθετικότητας. Είναι καιρός οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, και ιδίως ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, να σταματήσουν τις προσπάθειες υπονόμευσης του Κράτους του Ισραήλ, και μάλιστα εις βάρος των πραγματικών συμφερόντων και της ευημερίας του δικού τους λαού.

Ένα βασικό κοινό συμφέρον είναι η διασφάλιση της ασφάλειας. Ως εκ τούτου, το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Ιανουαρίου 2020, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά στη μελλοντική ασφάλεια. Σχετίζεται με βασικά μείζονα ζητήματα, πρώτα απ’όλα με τον καθορισμό συνόρων, που θα εγγυώνται το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

  • Ένα άλλο θεμελιώδες σημείο είναι η ανάγκη αφοπλισμού της ακραίας οργάνωσης Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες χρησιμοποιούν τη Λωρίδα της Γάζας ως πεδίο εκτόξευσης πυραύλων και ρουκετών κατά ισραηλινών αμάχων, χρησιμοποιώντας μάλιστα Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μεγάλα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο. Εάν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αλλάξουν στάση, το προτεινόμενο σχέδιο μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και για εκείνους τους Παλαιστινίους που επιθυμούν να οικοδομήσουν το μέλλον τους.

  • Πολλές χώρες –συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αραβικών κρατών στην περιοχή– βλέπουν θετικά τις προοπτικές που βρίσκονται στο κατώφλι μας. Αυτό καταδεικνύει η παρουσία πολλών πρεσβευτών από χώρες του Αραβικού Κόλπου, κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Η δημιουργία συνεργειών για την ανάπτυξη κοινών ευκαιριών έχει σημαίνουσα αξία στην εκπλήρωση των προσδοκιών των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν. Το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν να συμβάλουν από κοινού στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου.

Το Ισραήλ ανέκαθεν αναζητούσε την ειρήνη και ήταν πρόθυμο να υποστεί οδυνηρές θυσίες για να την πετύχει. Αυτό αποδείχθηκε και στις Συνθήκες Ειρήνης που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και που συνεπάγονταν μεγάλους συμβιβασμούς.
Οι δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας και των Ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να χάσουν άλλη ευκαιρία.

Ήρθε η ώρα να πούνε στους Παλαιστίνιους ηγέτες να προχωρήσουν μπροστά.

Να σταματήσουν την αντι-ισραηλινή υποκίνηση, τη βία και την τρομοκρατία. Να θέσουν τέρμα στην ιστορική άρνησή τους να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει στην ασφάλεια. Να υποστηρίξουν την αμερικανική πρωτοβουλία και να εμπλακούν σε μια ειλικρινή διαδικασία που θα οδηγήσει στην ειρήνη, προς όφελος των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας.

(*) Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Μαθήματα αμερικανικής Ιστορίας: Από την Toυρκία στο Ιράκ και από τον Ερντογάν στον Σαντάμ Χουσεϊν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: