“Αστέρια” και “Αλεπούδες” εναντίον ιπτάμενων “ιπποτών” του Σαρλ Ντε Γκολ στο FIR Αθηνών

Μαχητικό F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας “Αλεπού”. Φωτογραφία από την Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Έχουν καθημερινό πεντάλεπτο readiness, διότι καταγράφεται μια κλιμακούμενη, ανοδική πορεία στις προκλήσεις της γείτονος στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου κι εκεί έχουν αυτοί όχι μόνο τον λόγο αλλά και αεροπορική υπεροχή.

Έξι F-16 Block 52 plus, δικά τους έχουν μετασταθμεύσει στο Albacete της Ισπανίας με πάνω από δέκα ιπταμένους και ακόμη περισσότερους μηχανικούς, ως εκπαιδευόμενοι του απαιτητικού Νατοϊκού σχολείου TLP, από το οποίο στατιστικά οι Έλληνες αεροπόροι «κλέβουν» το βραβείο της εκπαιδευτικής σειράς, ονομαζόμενοι ως «Best Warrior».

Και μέσα σ’ αυτό το καθόλου εύκολο πρόγραμμα, ιπτάμενοι και μηχανικοί της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα, έχουν σηκώσει τα μανίκια και σχεδιάζουν με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδια των πτητικών ενεργειών που θα κάνουν μαζί με τα Γαλλικά Rafale. Τα «γεράκια» της 340 και 343 Μοίρας θα βρεθούν σε λίγες ημέρες σ’ ένα διαφορετικό τετ α τετ με τους εναέριους «ιππότες»- υπερασπιστές του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ.

Air to air μάχες, εναέριες επιθετικές ενέργειες προς τα πλοία ασφαλείας του αεροπλανοφόρου, ενεργοποίηση αντιαεροπορικής ομπρέλας προστασίας από τις φρεγάτες αλλά και από τα συστήματα του Σαρλ Ντε Γκολ. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει ότι περισσότερο μπορεί να σχεδιαστεί για την καλύτερη διαλειτουργικότητα των δυο συμμάχων.

  • Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η Φλοράνς Παρλί θα συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα- καιρού επιτρέποντος- οι air to air μάχες στο FIR Αθηνών, ανάμεσα στα Ελληνικά F-16 Block 52 plus και τα Γαλλικά Rafale δεν θα σταματήσουν τουλάχιστον για μια ημέρα.
  • Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Γαλλία για την στήριξη των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν μόνο πολιτικό, αλλά και επιχειρησιακό, μέσα από πτήσεις πάνω από το Κυπριακό ελεύθερο έδαφος, με χαμηλές διελεύσεις εκεί που βρίσκεται παράνομα το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» της Τουρκίας, με την παραμονή του αεροπλανοφόρου στα οικόπεδα Γαλλικών συμφερόντων, με τον κατάπλου του αεροπλανοφόρου στο λιμάνι της Λεμεσού.

Το ίδιο μήνυμα επιδιώκει το Παρίσι να στείλει προς την Άγκυρα, με την παρουσία του Σαρλ Ντε Γκολ εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τα Rafale να πετούν εντός του FIR Αθηνών. Και μπορεί σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτάτων, η παραμονή στα Ελληνικά νερά να μην έχει χαρακτηριστικά διέλευσης, αλλά μικρής παραμονής και για άλλες ασκήσεις, όχι μόνο αεροπορικού τύπου.

Πτήσεις ιδιαίτερου συμβολισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες κι από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει δοθεί η κατεύθυνση να δοθεί μεγάλή βαρύτητα στη αναβαθμισμένη συνεργασία με την Γαλλική πλευρά.

Μάλιστα πολλές πτήσεις θα γίνουν σε μια ιδιαίτερη γεωγραφικά περιοχή, εκεί όπου ουκ ον λίγες φορές έχει χτυπήσει «κόκκινο» η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τις «Αλεπούδες» και τ’ «Αστέρια» των Κρητικών μοιρών να απλώνουν το δίχτυ προστασίας των Εθνικών συμφερόντων, όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν.

  • Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η εναέρια συνεκπαίδευση πρόκειται να γίνει σ’ ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό του τμήμα. Οι Γάλλοι δε, θέλουν να εκμεταλλευτούν ότι όλοι οι σύμμαχοι που ψηφίζουν Ελλάδα για τις εναέριες εκπαιδεύσεις τους, που είναι πρώτον η ελευθερία που μπορεί να τους προσφέρει ο Ελληνικός ουρανός και όλος ο χώρος ευθύνης της χώρας μας και φυσικά η εμπειρία του να μάχεται κανείς με τα «μπλε φτερά».

Όλες οι σύμμαχες χώρες, μέσα από εκπαιδεύσεις και συνεργασίες με τους Έλληνες αεροπόρους, έχουν αποδεχτεί την Ελληνική υπεροχή κυρίως στην air to air μάχη. Ξέρουν και μαθαίνουν από τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι η καθημερινή ενασχόληση στο Αιγαίο- ελέω Τουρκίας- είναι η αναχαίτιση που πολλές φορές καταλήγει σε σκληρή αερομαχία.

Άρα αυτοί που έχουν καθημερινή τριβή με το αντικείμενο αυτό, ξέρουν τα μυστικά και είναι οι μόνοι που μπορούν να δείξουν στους συμμάχους τις πραγματικές συνθήκες.

Γαλλικά και ελληνικά πλοία πλέουν ξανά μαζί: Συνοδεία της φρεγάτας ΨΑΡΑ το Charles de Gaulle

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: