Ασυγχώρητη η σύμπραξη του κόμματος με τους νεοφασίστες στη Θουριγγία, λέει η Μέρκελ

FILE PHOTO: Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, όταν επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική. EPA, CLEMENS BILAN




Για μια «κακή μέρα για την δημοκρατία» έκανε λόγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως Πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Χαρακτήρισε την διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.

Η Αγκελα Μέρκελ, αποδεικνύεται για άλλη μια αφορά πως βρίσκεται αποδυναμωμένη στην Καγκελαρία με το κόμμα της να προετοιμάζεται για την όποια “επόμενη μέρα”, με το τέλος της εποχής Μέρκελ.

«Η εκλογή αυτού του Πρωθυπουργού αποτέλεσε μια “μοναδική” διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση – τόσο του CDU όσο και δική μου – ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με την βοήθεια της AfD. Kαθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από την Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Τουλάχιστον το CDU, «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό Πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».

Η Καγκελάριος χαιρέτισε ακόμη την σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), για μεθαύριο στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τους αρχηγούς του SPD Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, καθώς και με τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στην Θουριγγία θέτουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδίας, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τόσο η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχουν ήδη από χθες διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή τους υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η Καγκελάριος ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Κέμεριχ ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς την Νότια Αφρική, στο κυβερνητικό Airbus «Τέοντορ Χόις». Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι, στους οποίους ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ δεν είναι πλέον αρχηγός του CDU.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Σύμπραξη CDU και Φιλελεύθερων με τους νεοφασίστες στη Θουριγγία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: