Ασία και ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορα λόγω κοροναϊού: Για “ανώφελο πανικό” μιλάει η Κίνα

Η Κίνα έχει στείλει δύο αεροπλάνα στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη για να επαναπατρίσει περίπου 200 κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι «που κρατούνται στο εξωτερικό» όπως ανακοίνωσε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.EPA/STRINGER CHINA OUT




Η Κίνα, όπου ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού αυξήθηκε σήμερα στους 259 νεκρούς, προειδοποίησε κατά του «ανώφελου πανικού».

Την ίδια ώρα χώρες της Ασίας και οι ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί.

«Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε πριν καν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον πολλών έκτακτων μέτρων για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ ή την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Από την Κυριακή τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Για τους Αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Στην Ασία, το Βιετνάμ ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Τις τελευταίες 24 ώρες στην Κίνα 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, με τον εθνικό απολογισμό της επιδημίας να φτάνει πλέον τους 259 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί και πλέον φτάνει τους 11.791, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουχάν παραδέχθηκε ότι «μέμφεται τον εαυτό του» επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. «Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις», δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικό γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

 

Ανήσυχες χώρες

Αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 200 Γάλλους από την Ουχάν προσγειώθηκε κοντά στη Μασσαλία χθες Παρασκευή. Οι Γάλλοι αυτοί θα τεθούν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Εξάλλου αεροπλάνο που μετέφερε 83 Βρετανούς και 27 άλλους αλλοδαπούς προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση περίπου 120 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, την ώρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν την ύπαρξη δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα.

Παράλληλα το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την βρετανική πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας στην Κίνα.

«Από τις 31 Ιανουαρίου κάποια ανεξάρτητα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και των προξενείων απομακρύνονται από την Κίνα. Το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται (…) θα παραμείνει», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, η ικανότητα της βρετανικής πρεσβεία και των προξενείων να παρέχουν βοήθεια στους Βρετανούς πολίτες μέσα από την Κίνα ενδέχεται να είναι περιορισμένη», πρόσθετε.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα που είναι κάτω των 21 ετών καλούνται να φύγουν αμέσως από τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε επίσης ότι οι 195 Αμερικάνοι που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν τεθεί σε καραντίνα επί 14 ημέρες, την πρώτη που κηρύσσεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960.

Η Ρωσία, όπου επιβεβαιώθηκαν χθες δύο πρώρα κρούσματα του κοροναϊού, προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της από την Ουχάν.

Η Κίνα έχει στείλει δύο αεροπλάνα στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη για να επαναπατρίσει περίπου 200 κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι «που κρατούνται στο εξωτερικό», ανακοίνωσε χθες η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ναυλώσει «το συντομότερο δυνατό πολιτικά αεροσκάφη για την άμεση επιστροφή» στη Χουμπέι των κατοίκων της που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι στην Κίνα και κυρίως στην Χουμπέι, περίπου εκατό έχουν εντοπιστεί σε άλλες περίπου 20 χώρες.

Η Ιταλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις από την Κίνα και περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους η Air France, η British Airways και η Lufthansa έχουν ήδη διακόψει τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

 

«Ακραία μέτρα»

Μπροστά σε αυτά τα μέτρα ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ατόμων και των αγαθών στη διάρκεια μιας κρίσης για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να αποδειχθεί «ανεπαρκής», να δυσχεράνει τη διανομή βοήθειας και να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται.

Η Ουχάν και όλη η επαρχία Χουμπέι παραμένουν αποκλεισμένες από τον κόσμο από τις 23 Ιανουαρίου, με τους 56 κατοίκους τους να μην μπορούν να βγουν.

Αν και η Ουχάν μοιάζει με πόλη φάντασμα, τα νοσοκομεία της είναι γεμάτα. Για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση οι κινεζικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί για την ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων στην πόλη, τα οποία θα είναι έτοιμα στις 3 και τις 6 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο πολλές χώρες συνεχίζουν να οργανώνουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από εκεί. Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει δεύτερο αεροπλάνο αργότερα αυτή την εβδομάδα για να απομακρύνει και άλλους Γάλλους αλλά και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χουμπέι.

Η Ινδία επίσης έστειλε αεροσκάφος για να απομακρύνει 300 πολίτες της, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι περίπου 250 πολίτες της χώρας που απομακρύνονται από την Χουμπέι θα τεθούν σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση.

Το αεροπλάνο που αναχώρησε από την Ινδονησία για να παραλάβει τους πολίτες της χώρας που είναι εγκλωβισμένοι στην Κίνα μεταφέρει επίσης ιατρικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων μάσκες και χειρουργικό εξοπλισμό, για να προσφέρει στις κινεζικές αρχές.

Άλλες χώρες — όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, ο Καναδάς, το Μπανγκλαντές—σχεδιάζουν αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα

Παγκόσμιος πανικός: 259 θάνατοι, 2.102 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, συνολικά 11.791 κρούσματα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: