Αποκάλυψη-σοκ του Πέτσα: Αποτρέψαμε οργανωμένη και μαζική επίθεση παραβίασης των συνόρων μας [videos]

File photo: Οι δυνάμεις στρατού και αστυνομίας απέτρεψαν την είσοδο 4.000 ατόμων στη μεθόριο του Εβρου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Photo: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Αποφασισμένη να προασπίσει τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης είναι η κυβέρνηση, ενισχύοντας τις δυνάμεις τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στη θάλασσα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χώρα μας δέχθηκε μαζική και  οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της, ενώ επιτεύχθηκε η αποτροπή 4000 παράνομων εισόδων.

«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πέτσας.

  • Όπως τόνισε «απετράπησαν περισσότερες από 4000 παράνομες είσοδοι» στην ελληνική επικράτεια. Οι 66 που πέρασαν, όπως είπε, κρατούνται και «δεν έχουν καμία σχέση με την Ινλτίμπ».
    Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας στον Εβρο, ενώ πρόσθεσε πως στη θάλασσα του βορειοανατολικού Αιγαίου περιπολούν 52 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου για την κρίση στο προσφυγικό με αφορμή τον συνωστισμό προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε επίσης ότι κρατούνται 66 άτομα τα οποία πέρασαν τα σύνορα του Εβρου. Τα άτομα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την Συρία και την επαρχία Ιντλίμπ, καθώς όλοι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συγχαίρουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν την περιοχή είπε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα.

  • Οπως είπε στον Εβρο στέλνονται επιπλέον δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του στρατού, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου. Από σήμερα θα περιπολούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Πολιορκία στον Εβρο

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ανάμεσα στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και στην αστυνομία. Μια ομάδα προσφύγων προσπαθεί να περάσει στην ελληνική πλευρά, έχει αφήσει πίσω της τουρκικά φυλάκια και πετάει πέτρες προς την αστυνομία, ενώ έχουν ανάψει φωτιές. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά για να τους απομακρύνουν από το σημείο και να μη φτάσουν στη χώρα μας.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

  • Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ανέφερε ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν επί πολλές ώρες στον Εβρο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Επιτέλους, ελληνικό βέτο: Η Αθήνα σταμάτησε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: