Απομονωμένος με τη… μεγάλη του ιδέα ο Ερντογάν, οι Τούρκοι θέλουν δουλειά: Νέα δημοσκόπηση κόλαφος

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: Τουρκική Προεδρία




Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την AREA Araştırma σε επτά μεγάλες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια, Άγκυρα, Μαλάτεια, Αντέπ, Σαμψούντα) το διάστημα από τις 20 έως και τις 27 Ιανουαρίου του 2020 θα έπρεπε κανονικά να έχουν προκαλέσει… συναγερμό πίσω στην Άγκυρα.

Όπως γράφει το ethnos.gr, στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα;», το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν λαμβάνει μόλις 30,3%, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP 20,8%, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP 10,8%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης MHP 9,4% και το Καλό Κόμμα IYI Party 9,3%, ενώ υπάρχει και ένα 16,2% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι.

  • Επιπλέον, περίπου το 57% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να απορρίπτει το προεδρικό σύστημα που έφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να προκρίνει την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, με τους υποστηρικτές του νυν συστήματος αντιθέτως να μην ξεπερνούν το 36% και τους αναποφάσιστους να κυμαίνονται μεταξύ 7% και 8%.

Και αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία, ποιον θα ψηφίζατε; Στη σχετική ερώτηση, ο Ερντογάν εμφανίζεται να λαμβάνει μόλις 35,3%, με το ποσοστό των αναποφάσιστων παράλληλα να αγγίζει το 12,3%.

  • Κατά τα λοιπά, οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται σε ποσοστό σχεδόν 59% να διαφωνούν με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη (μόνο το 27,4% δηλώνει υπέρ) και σε ποσοστό 54,1% να αντίκειται στα σχέδια για το νέο φαραωνικό κανάλι-διώρυγα που προωθεί ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (μόνο το 36,1% δηλώνει υπέρ).

Όσο για τα μεγαλύτερα προβλήματα στο μυαλό των Τούρκων ψηφοφόρων, αυτά είναι κατά σειρά σήμερα: η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η ανεργία και το προσφυγικό λόγω Συρίας.

ΕΘΝΟΣ

Η Τουρκία μετατρέπεται σε τύραννο στην Ανατολική Μεσόγειο: Επιστολή Κυπρίων Oμογενών προς τον Βρετανό ΥΠΕΞ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: