File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενημερώνει τους δημοσιογράφους. State Department Photo by Freddie Everett
Την εκτίμηση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο ήταν το τίμημα που έπρεπε να καταβάλει η κυβέρνηση της Τρίπολης προκειμένου να εξασφαλίσει τη στρατιωτική στήριξη της Άγκυρας εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Λιβύη.
«Και καθώς (οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρίας Wagner) υποστήριζαν τον Χαφτάρ και οι επιθέσεις του γινόταν όλο και περισσότερο απειλητικές, η κυβέρνηση στην Τρίπολη ζήτησε βοήθεια. Απευθύνθηκαν στους Τούρκους και είπαν ότι τους χρειάζονται. Και οι Τούρκοι συμφώνησαν. Και είχαν τους λόγους τους. Νομίζω ότι το τίμημα που ζήτησαν οι Τούρκοι ήταν η ναυτική συμφωνία που υπεγράφη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες και την ενδεχόμενη εξερεύνηση πετρελαίου», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Στο σημείο αυτό, εστίασε στην ευρύτερη εικόνα που αφορά τον ρόλο της ρωσικής εμπλοκής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια «διασύνδεση» μεταξύ του τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ και του τι συμβαίνει στην Τρίπολη. Μάλιστα σημείωσε ότι παράγοντας που άλλαξε τα δεδομένα στη Λιβύη ήταν η στήριξη που έλαβε ο στρατηγός Χαφτάρ από τους μισθοφόρους της ρωσικής εταιρίας Wagner.
«Κατέστη, λοιπόν, σαφές ότι εδώ διακυβεύονται όχι μόνο περιφερειακά, αλλά και αμερικανικά συμφέροντα, επειδή είναι σαφές ότι οι Ρώσοι βλέπουν τώρα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στη Λιβύη, το οποίο έχει χαμηλό ρίσκο και υψηλό κέρδος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για αν η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορα της προς την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει επιβεβαιωθεί ξεκάθαρα από καμία επίσημη κρατική πηγή της Τουρκίας.
Πληροφορίες από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πέτρο Κασφίκη
Ουάσινγκτον, United States
Επιτέλους, ελληνικό βέτο: Η Αθήνα σταμάτησε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία