Από το σχέδιο Ανάν και τον Πάουελ στον Τραμπ και τη Δυτική Όχθη: Οι πρόσφυγες ας περιμένουν είναι το μήνυμα…

Δανεισμένο σπο τον Ολιβερ Τουίστ του Καρολου Ντικενς ….το σύνθημα του Φινεγκαν όταν εκπαίδευε τα κλεφτρόνια του… : “Η κλεψιά δεν είναι έγκλημα εκτός και εάν πιαστείς!”… Και συμπληρώνω και εάν πιαστείς τί; εκβιάζεις με 3-4 εκατομύρια πρόσφυγες και την γλύτωσες…. ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Μια «ρεαλιστική λύση δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης, προϋποθέτει το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Μέση Ανατολή.

Ο… πλανητάρχης παρουσίασε το σχέδιό του, ως ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», δίπλα στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τραμπ, που προτάσσεται ως αντίπαλος της παγκοσμιοποίησης, αποφάσισε από την Ουάσινγκτον πως η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ και προσέφερε το δικαίωμα στο κράτος αυτό να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, νομιμοποιώντας το έγκλημα του εποικισμού.

  • Το σχέδιο του Τραμπ, εκτός του ότι ενταφιάζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στη γη τους, προκρίνει πως το παλαιστινιακό κράτος θα είναι «αποστρατιωτικοποιημένο» και το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και τον έλεγχο του εναέριου χώρου στα δυτικά της κοιλάδας του Ιορδάνη, ενώ η Χαμάς θα πρέπει να «αφοπλιστεί». Οι ΗΠΑ, δε, είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και την «κυριαρχία» του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

Στο διά ταύτα, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου –που θαυμάζουν πολλοί εδώ στην Κύπρο– νομιμοποιεί και εδραιώνει το έγκλημα του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων. Μόνη παραχώρηση του Ισραήλ; Ότι θα παγώσει την ανάπτυξη του οποιουδήποτε νέου οικισμού «για τέσσερα χρόνια» κι ας απομυζούν εν τω μεταξύ όσα εδάφη κατέλαβαν το 1967.

Για να γίνει δε δεκτό το πιο πάνω έκτρωμα, οι «ισχυροί» στοχεύουν στις σχέσεις τους με τους μονάρχες του Κόλπου και άλλες αραβικές χώρες για να παροτρύνουν τους Παλαιστίνιους να αποδεχθούν το σχέδιο και να επωφεληθούν από την οικονομική δέσμη των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνών επενδύσεων για δέκα χρόνια, χωρίς να καταλαβαίνουν πως υπάρχουν ακόμα λαοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτε πέρα από τις αλυσίδες τους.

  • Είναι προφανείς οι συσχετισμοί με την τουρκοκρατούμενη Κύπρο, όσα προηγήθηκαν και όσα συνεπικουρούνται. Σαν άρρωστη επανάληψη του εξωραϊσμού των εγκλημάτων, της σκλαβιάς, της βίας που συνθέτουν την παλαιστινιακή πραγματικότητα. Ό,τι κι αν προϋποθέτουν οι γεωπολιτικές συνεργασίες της μικρής Κύπρου, δεν μπορεί να αποκρυφτεί η αλήθεια:
  • Στα κιτάπια της αμερικανικής «ρεάλπολιτίκ», η Δυτική Όχθη πρέπει να ξεχαστεί από τους Παλαιστινίους, όπως απαιτούν να ξεχαστεί η Κερύνεια από τους Κύπριους. Ο εποικισμός νομιμοποιείται και ουδείς ένοχος τιμωρείται, μα επιβραβεύεται είτε λέγεται Ερντογάν είτε Νετανιάχου.

Συνειρμικά, λοιπόν, το σχέδιο Ανάν είναι «δίκαιο, ισορροπημένο, προσφέρει ένα καλό πλαίσιο και είναι προς όφελος των κατοίκων της Κύπρου», δήλωσε (ή διέταξε) τηλεφωνικά στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρο Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Αμερικανός ομόλογός τους Κόλιν Πάουελ, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Όπως το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, έτσι και εκείνο το σχέδιο ενταφίαζε το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων στη γη τους, νομιμοποιούσε τον εποικισμό και προσέφερε στην κατοχική δύναμη την άνεση να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του νέου κράτους.

Οι εμπνευστές του στόχευαν στο ότι οι πρόσφυγες θα το αποδέχονταν, τρίβοντας τα χέρια για τις επικείμενες επενδύσεις και τις αποζημιώσεις. Κι όμως, το «ΟΧΙ» τους ήταν μεγάλο. Και εκπυρσοκρότησε ξανά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης μετά την ανακοίνωση του πλανητάρχη. Είμαστε όλοι πρόσφυγες.

*[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Δημοσιεύθηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ερντογάν είναι και ό,τι θέλει λέγει, και ό,τι θέλει κάνει διότι τον καλύπτουν χωρίς ντροπή ο Τραμπ και ο Πούτιν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: