Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία: Προστατέψτε τους διπλωμάτες και τις εγκαταστάσεις μας

File Photo: File Photo: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO,POOL




Ενδεχόμενο ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία εξετάζει η Μόσχα, αν και φαίνεται ότι θα περιμένει για ένα διάστημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταξιδιωτική οδηγία στο μέλλον όσον αφορά την Τουρκία άφησε την Παρασκευή η Μόσχα σύμφωνα με το ΙΤAR TASS, με αφορμή το αντιρωσικό κλίμα που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα για το Συριακό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία την προστασία των Ρώσων διπλωματών και των ρωσικών εγκαταστάσεων.

Ερωτηθείς αν το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγία που θα συνιστούσε στους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ο Πέσκοφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό ‘’είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών’’ διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να το κάνουμε ‘’αυτή τη στιγμή’’.

Σημειώνεται ότι τυχόν ρωσική ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία θα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουρκική οικονομία, καθώς το 2018 επισκέφτηκαν τη γείτονα 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Τουρκία ξεπέρασαν τα 6 εκατ.

“Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την διπλωματική μας αποστολή στην Τουρκία και τον πρέσβη μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ρωσικού απεσταλμένου και όλων των μελών του προσωπικού της πρεσβείας καθώς και του προσωπικού των ρωσικών εταιρειών και ξένους οργανισμούς των οποίων τα γραφεία της Τουρκίας φιλοξενούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και το πνεύμα των διμερών μας σχέσεων’’ επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου.

‘’Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Άγκυρα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Ρώσων που εργάζονται στην Τουρκία’’, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου” είχε καταγγείλει ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, κάνοντας λόγο για αντιρωσική υστερία στα τουρκικά ΜΜΕ.

Aπό πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι διαβεβαίωσε στο TASS νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Άγκυρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΙΤAR TASS

Με πληροφορίες από ΙΤAR TASS, skai

Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει την εκπαίδευση των κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ λέει ο Στόλτενμπεργκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: