Απειλεί με αποχώρηση και από τις συνομιλίες με ΕΕ για το εμπόριο το Λονδίνο

Η βρετανική και η ευρωπαϊκή σημαία. Photo via Twitter, European Commission @EU_Commission
Το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί να αποσυρθεί ήδη από τον Ιούνιο από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαμόρφωση των σχέσεών τους μετά το Brexit, εάν δεν υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για συμφωνία, στην εντολή διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητήσει την διαμόρφωση εμπορικής συμφωνίας με την Ενωση κατά το πρότυπο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά και «ρυθμιστική ελευθερία» .

Στην εντολή για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι «ελπίζει» πως «οι κύριοι άξονες μίας συμφωνίας» θα έχουν τεθεί μέχρι τον Ιούνιο.

«Εάν δεν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν η προσοχή του Ηνωμένου Βασιλείου να πρέπει να απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις και να επικεντρωθεί στην συνέχιση των προετοιμασιών για μία έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου».

Δίνοντας στην δημοσιότητα τους κύριους άξονες της προσέγγισης που υιοθετεί το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μελλοντική τους σχέση, το Λονδίνο ζητεί «ρυθμιστική ελευθερία» από την ΕΕ και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιονδήποτε ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μηχανισμούς επίλυσης διαφορών.

Το βρετανικό σχέδιο διαπραγμάτευσης ζητεί:

– ελεύθερη αγορά για την ανταλλαγή αγαθών (μεταποιητικών ή αγροτικών προϊόντων), χωρίς δασμούς, επιβαρύνσεις ή ποσοτικούς περιορισμούς.

– χωριστή συμφωνία για την αλιεία που θα προβλέπει ετήσιες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της έκτασης της αμοιβαίας πρόσβασης στα ύδατα αλλήλων.

– συμφωνία για καθεστώς νομοθετικής και κανονιστικής ισοτιμίας (equivalence) επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να έχει επιτευχθεί πριν από τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά όλων μας στην Ευρώπη, λέει ο Μερτς

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal