Άναψε πράσινο να δέσει τελικά η Καμπότζη στο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam

Εξαιτίας του φόβου απαγορεύθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, κατόπιν στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη. Οι επιβαίνοντες έμειναν έτσι αναγκαστικά στη θάλασσα για πάνω από δέκα ημέρες. Τώρα οι αρχές της Καμπότζη επιτρέπουν να αποβιβαστούν και οι ειδικοί γιατροί προετοιμάζονται για την υποδοχή τους, από όπου και η φωτογραφία. EPA/CRAIG LASSIG




Το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί σε πέντε ασιατικά λιμάνια εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να επιβαίνουν σε αυτό άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό COVID-19, έριξε άγκυρες στην Καμπότζη.

Τελικά οι επιβάτες του θα μπορέσουν να κατέβουν, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι 1.455 τουρίστες επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, που έχει 802 μέλη πληρώματος, την 1η Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ, αυτόνομη κινεζική περιοχή όπου έχουν επιβεβαιωθεί περίπου πενήντα κρούσματα του COVID-19. Επρόκειτο να κάνουν μια περιήγηση μερικών ημερών στην Ιαπωνία.

Αλλά εξαιτίας του κλίματος φόβου που έχει γεννήσει η επιδημία ιογενούς πνευμονίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα, απαγορεύθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, κατόπιν στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη. Οι επιβαίνοντες έμειναν έτσι αναγκαστικά στη θάλασσα για πάνω από δέκα ημέρες.

Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν αποφάσισε να επιτρέπει το κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ (νότια) για να «μπει τέλος στην αρρώστια του φόβου που λυσσομανά στον κόσμο».

Η Καμπότζη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο βασίλειο. Ο Χουν Σεν ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να εκφράσει την υποστήριξή του στο Πεκίνο εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το Westerdam, την Holland America, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του COVID-19 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο.

Οι επιβάτες, παρότι έχουν εξεταστεί επανειλημμένα πάνω στο πλοίο, θα πρέπει να εξεταστούν ξανά από τις αρχές της Καμπότζης πριν τους επιτραπεί να αποβιβαστούν, σύμφωνα με μια επιβάτιδα, την αμερικανίδα τουρίστρια Κριστίνα Κέρμπι.

Στο λιμάνι της Σιχανούκβιλ, βρίσκονταν σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια τελετή υποδοχής, ενώ τόσο οι ξένοι τουρίστες πάνω στο σκάφος όσο και διπλωμάτες εξέφραζαν ανακούφιση που βρέθηκε λύση ώστε να κατέβουν. Οι περισσότεροι επιβάτες θα αρχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ από την Πνομ Πενχ, από αύριο 14η Φεβρουαρίου το νωρίτερο, σύμφωνα με επιστολή του πλοιάρχου στους επιβάτες, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξήρε την κυβέρνηση της Καμπότζης για την απόφασή της να επιτρέψει στο Westerdam να ελλιμενιστεί, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα της διεθνούς αλληλεγγύης που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα» να επιδεικνύεται, καθώς «οι επιδημίες βγάζουν το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους».

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σιχανούκβιλ, Καμπότζη

242 νέοι θάνατοι, 14.840 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Χουμπέι από τον κοροναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: