Αν ο κορωναϊός γίνει ανεξέλεγκτος θα ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο: Δραματική δήλωση Πάουντ

File Photo: Εορταστικά πυροτεχνήματα στο Τόκιο τον περασμένο Ιανουάριο. Σηματοδοτούσαν ότι απέμεναν μόνον έξι μήνες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. EPA/KIMIMASA MAYAMA




Στην πλήρη ακύρωση των Ολυμπιακών, παρά στη αναβολή τους ή την μετακίνησή τους σε άλλη πόλη θα προχωρήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εφόσον η διοργάνωση των Αγώνων στο Τόκιο αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Στη δήλωση αυτή προέβη χθες κορυφαίο στέλεχος της ΔΟΕ, εντείνοντας την ανησυχία για την τύχη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της υφηλίου.

Ο Καναδός Ντικ Πάουντ (Dick Pound), πρώην πρωταθλητής κολύμβησης και μέλος της ΔΟΕ από το 1978, χρονικό εύρος που τον καθιστά το μακροβιότερο μέλος της, εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο τριών μηνών, ίσως και δύο, προκειμένου να αποφασισθεί η τύχη των Ολυμπιακών του  Τόκιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί έως τα τέλη Μαΐου.

«Κάπου κοντά σε εκείνο το χρονικό διάστημα, νομίζω ότι  θα αρχίσουν οι αθλητές να ρωτούν: Έχουμε υπό πλήρη έλεγχο ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον εάν θα πάμε στο Τόκιο ή όχι;» δηλώνει ο Πάουντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.

«Καθώς οι Αγώνες θα πλησιάζουν πολλά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, να κανονιστούν τα της διατροφής, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Ο Τύπος θα βρίσκεται επίσης εκεί για τα στούντιό του».

Εάν η ΔΟΕ αποφασίσει ότι οι Αγώνες δεν μπορούν να προχωρήσουν όπως σχεδιάστηκαν στο Τόκιο, «τότε  πιθανώς θα αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο ακύρωσης» είπε.

Στην Ιαπωνία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Να συνεχίσουν να προπονούνται

Ο Πάουντ ενθαρρύνει πάντως τους αθλητές -στους Ολυμπιακούς του Τόκιο αναμένονται περίπου 11.000- να συνεχίσουν να προπονούνται.

Και στο σημείο αυτό είναι καθησυχαστικός: «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, θα βρεθείτε στο Τόκιο. Όλες οι ενδείξεις λένε ότι η ‘δουλειά’ θα γίνει κανονικά. Συγκεντρωθείτε στο άθλημά σας και να είστε σίγουροι ότι η ΔΟΕ δεν θα σας στείλει σε μια κατάσταση πανδημίας».

Παιγνίδι της ιστορίας;

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ακυρωθεί μία και μόνη φορά, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τραγική ειρωνεία: Προορίζοντο και πάλι για το Τόκιο.  Οι Ολυμπιακοί του 1940 είχαν προγραμματισθεί να διεξαχθούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αλλά η διοργάνωσή τους ανεκλήθη εξαιτίας του Σινοϊαπωνικού και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πάουντ επανέλαβε τη στάση της ΔΟΕ, ότι βασίζεται δηλαδή στις συμβουλές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προτού προβεί σε κάποια κίνηση.

Δεν υπάρχει αναβολή

Οσον αφορά στην πιθανότητα  αναβολής, είπε: «Ένα γεγονός της κλίμακος και τους μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορείς, απλώς, να το αναβάλεις. Υπάρχουν πολλά κομμάτια,  πολλές διαφορετικές εποχές (…) δεν μπορείς να πεις απλά ‘Θα το κάνουμε τον Οκτώβριο’».

Ο Πάουντ αναφέρει ακόμη ότι η μετακίνησε σε άλλη πόλη μοιάζει απίθανη «επειδή υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να στήσουν τις εγκαταστάσεις σε τόσο μικρό χρόνο», ενώ δηλώνει αρνητικός και στον διασκορπισμό των εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο. «Αυτό δφεν θα ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες», λέει. «Αυτό θα ήταν απλώς μια σειρά από παγκόσμιους πρωταθλητές», πέραν του ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να διασκορπίσεις τόσα αθλήματα σε μία περίοδο 17 ημερών, με τη σπουδή λίγων μηνών».

Το να διατηρηθούν επίσης οι Ολυμπιακοί στο Τόκιο  αλλά να αναβληθούν για λίγους μήνες, μάλλον θα δυσαρεστούσε τα τηλεοπτικά δίκτυα της Βορείου Αμερικής, τα προγράμματα των οποίων είναι γεμάτα το φθινόπωρο   από το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το κολεγιακό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, και το χόκει επί πάγου.

Το μέλλον των Αγώνων είναι έξω από τα χέρια της ΔΟΕ

Αμφιβάλλει επίσης για τη δυνατότητα μίας αναβολής ενός έτους. Η Ιαπωνία έχει επισήμως ξοδέψει  12,6 δισεκατομμύρια για την διοργάνωση των Αγώνων αν και μία εθνική λογιστική επιτροπή αναφέρει ότι η χώρα ξοδεύει μάλλον τα διπλάσια.

«Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς  αν μπορείς να διατηρήσεις το μπαλόνι φουσκωμένο για μία ακόμη χρονιά. Και μετά βεβαίως να δεις  αν μπορείς να ξαναχωρέσεις τους Ολυμπιακούς στο διεθνές αθλητικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς».

Ο Πάουντ καταλήγει λέγοντας ότι το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται εν πολλοίς έξω από τον έλεγχο της ΔΟΕ και εξαρτάται από την τροπή που θα πάρει ο ιός: «Εάν εξελιχθεί σε κάτι σαν την Ισπανική Γρίπη», λέει αναφερόμενος στην θανατηφόρο επιδημία των αρχών του 20ου αιώνα που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, «εάν εξελιχθεί σε αυτό το θανατηφόρο επίπεδο, τότε ο καθένας θα πρέπει να φροντίζει για τα φάρμακά του».

Associated Press

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: