Αν δώσεις ένα μέτρο στον Ταγίπ Ερντογάν, αυτός θα πάρει ένα χιλιόμετρο: Φωτιά και λάβα στη Μεσόγειο…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με το προεδρικό ζεύγος του Ουζμπεκιστάν στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αυτή είναι η …καλύτερη κουβέντα που άκουσα τα τελευταία χρόνια και αφορά την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η εικόνα και η ομοίωση του ισλαμιστή ηγέτη, που αν δεν βρεθεί κάποιος να τον σταματήσει μία δια παντός, θα αιματοκυλίσει την ευρύτερη γειτονιά μας.

Αν δώσεις ένα μέτρο στον Ταγίπ Ερντογάν, αυτός θα πάρει ένα χιλιόμετρο, είναι το «απόφθεγμα» που άκουσα από καλό συνάδελφο, που παρακολουθεί καθημερινά τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, το είδαμε πρόσφατα και στη Βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε την άδεια για να εισβάλει στην πολύπαθη χώρα και να φέρει την απόλυτη καταστροφή στους Κούρδους του YPG. Ευτυχώς, οι Κούρδοι ανασυντάχθηκαν και είναι ετοιμοπόλεμοι. Θα δούμε το επόμενο διάστημα στο πλευρό ποιανού θα ταχθούν: Το πιθανότερο, αν τα σπάσει η Τουρκία με τη Ρωσία, θα επιλέξουν το στρατόπεδο του αλ Άσαντ και της Μόσχας. Έτσι οι Αμερικανοί θα χάσουν τον πιο σημαντικό σύμμαχό τους…

Το λέμε και το ξαναλέμε και συνέχεια επιβεβαιωνόμαστε:

  • Παραμένει αδιόρθωτος και έντονα προκλητικός ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά. Το επίπεδο των προκλήσεων του είναι αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «άνευ προηγουμένου».
  • Όσα κάνει σήμερα εναντίον της Ελλάδας δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε ποτέ. Θυμίζουν καταστάσεις πριν ξεσπάσει πόλεμος. Είναι φρικτή η στάση του, και έχει ευθύνη και ο κ. Τραμπ που υποθάλπτει την επιθετικότητά του. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μονίμως στο πλευρό αναξιόπιστων και αυταρχικών ηγετών, όπως ο Ερντογάν. Κρίμα και άδικο για την Αμερική. Δεν της αξίζει…

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν έχουμε να κάνουμε μόνο με απειλές ή με την προετοιμασία μίας δυσάρεστης κατάστασης, που υλοποιείται αυτές τις μέρες μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση της πρόκλησης, που είναι η επανεμφάνιση ενός τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και επίσης το άλλο ερώτημα δεν είναι πια το πότε, αλλά που θα συμβεί αυτή η κορύφωση της πρόκλησης; Στην Κρήτη ή στο Καστελόριζο;

Βέβαια όπου και να γίνει η πρόκληση, η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Και ΔΕΝ μιλάμε εδώ για πόλεμο -για να μην παρεξηγούμαστε. Για αντίδραση που θα δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι στην παραβατική Τουρκία.

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Μπορεί η Αθήνα να επιτρέψει στο τούρκικο ερευνητικό να ερευνήσει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Έχει την παραμικρή δυνατότητα να μην προσπαθήσει να αποτρέψει αυτή την έρευνα; Εμείς μπορεί να λέμε ότι θέλουμε. Αλλά τα ερωτήματα μόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να απαντήσει.

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν ούτε η Αμερική. Όπως υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα ο Λευκός Οίκος επέλεξε να δημοσιοποιήσει αυτό το σημείο της συνομιλίας τους, κάτι που απέφυγε να κάνει η Τουρκική Προεδρία στη δική της ανακοίνωση.

Πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν συνετίζεται με παραινέσεις και παρακλήσεις. Απαιτείται κάτι άλλο πολύ δραστικό, αλλά δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πράξει οτιδήποτε το δραστικό αυτή τη στιγμή πέραν των τηλεφωνημάτων του κ. Τραμπ στον Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Το ζητούμενο εδώ είναι να έχει αποτέλεσμα η όποια παρέμβαση πριν συμβεί το κακό, όχι μετά. Διότι το μετά, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι θα έρθει πολύ αργά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το πρακτορείο Bloomberg, μας πληροφόρησε χθες ότι ο Ερντογάν ζήτησε ενισχύσεις από την Αμερική. Παρακάλεσε για δύο συστήματα Πάτριοτ για να αντιμετωπίσει την δυσάρεστη κατάσταση στη Συρία. Θυμίζω ότι αγόρασε τους ρωσικούς S-400 και απέρριψε τους αμερικανικούς Πάτριοτ. Και τώρα παρακαλεί για την αμερικανική βοήθεια. Πρέπει τα πράγματα να είναι πολύ άσχημα για τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τραμπ στην υπηρεσία του Ερντογάν: Σκέφτεται να απονείμει χάρη στον ατζέντη της Τουρκίας, Μάικλ Φλιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: