“Αμμοχώστου …τραγωδίαι”: Ενώ οι Τούρκοι υλοποιούν τα σχέδια τους, εμείς καθόμαστε και τους βλέπουμε!

Ο εθνικιστής πολιτικός Κουνρέτ Οζερσάι είναι το μεγάλο τσιράκι της ισλαμικής Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Photo via Facebook, Kudret Özersay




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ (*)

«Αν ο λαός μας δεν μπορεί ν αντλήσει απ’ τα δεινά του, τότε του δόθηκε άδικα μια τέτοια τραγωδία»

Αποφάσισα να στεγάσω το σημερινό μου άρθρο για την Αμμόχωστο προσδίδοντας του ένα …αρχαίο τίτλο… Όπως λέμε «Αισχύλου Τραγωδίαι», «Ευρυπίδου Τραγωδίαι».

Γιατί η ιστορία της πόλης μου, της Αμμοχώστου, είναι μια σειρά, μια αλυσίδα από τραγικούς χειρισμούς από την κατάληψή (ή καλύτερα την εγκατάλειψή της) τον μαύρο Αύγουστο του τραγικού 1974 μέχρι σήμερα.

Η παντελής έλλειψη μακρόπνοης και μακροχρόνιας στρατηγικής και τακτικής που χαρακτηρίζουν τους χειρισμούς μας διαχρονικά από τη γένεση του Κυπριακού προβλήματος μέχρι των ημερών μας βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή και στο ειδικότερο θέμα της Αμμοχώστου.

  • Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο εκάστοτε κρατούντες και εδώ στην Κύπρο και στην Ελλάδα, παραδέχονται ανεξαίρετα και ομολογούν απερίφραστα ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές και χειρισμούς σε βάθος εκατονταετίας και εμείς παρακολουθούμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις ασθμαίνοντας και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με χειρισμούς του . . . εικοσιτετράωρου.

Για οικονομία χώρου δεν θα αναφερθώ στις πολλές και διάφορες φάσεις που διήλθε το θέμα της Αμμοχώστου και μας βρήκαν είτε στον ύπνο,  είτε απροετοίμαστους να αντιδράσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε κατά τον πρέποντα τρόπο.

Θα αναφερθώ μόνο στις αλλεπάλληλες προσπάθειες εποικισμού του περιφραγμένου τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου της οποίας το καθεστώς προστατεύεται από τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς και τα σχετικά Ψηφίσματα και αποφάσεις της Ε.Ε.

Οι πρώτες πληροφορίες για την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και να καλέσουν τους Ε/Κ να επιστρέψουν κάτω από Τ/Κ διοίκηση είδαν το φως της δημοσιότητας – και δεν διαψεύσθηκαν από καμιά τουρκική πηγή – τον Μάρτιο του 2014.

  • Μπροστά σ’ αυτή την πρόκληση, οι  κυβερνώντες, οι πολιτικές δυνάμεις και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, είτε εκώφευσαν, είτε σφύριζαν αδιάφορα, είτε προσπάθησαν να το ξεπεράσουν στα . . . μουλωχτά.      (Σχετικά είναι τα άρθρα μου με ημερομηνία 29/3/14 και 16/4/14)

Θυμίζω συναφώς τους αναγνώστες αυτού του κειμένου ότι υπέβαλα πρόταση για συζήτηση των ανακοινώσεων και απειλών για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου επανειλημμένα στις 27/2/2014, 18/4/2014, 8/12/2014 και 15/1/2015, αλλά ο τότε Δήμαρχος μ. Αλέξης Γαλανός, αρνήθηκε να το θέσει σε συζήτηση με το αιτιολογικό να . . .μην διασπαστούν οι Αμμοχωστιανοί !!!

Η ίδια αδράνεια και μακαριότητα, η ίδια αδιαφορία και η έλλειψη στρατηγικής από όλες τις πιο πάνω δυνάμεις (Κυβέρνηση, Βουλευτές, Κόμματα, Οργανώσεις και από το Δήμο Αμμοχώστου), επιδείχθηκε και όταν ο Αμερικανός Πρέσβυς στην Κύπρο John Koenig βολιδοσκόπησε τους Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες – σε συγκέντρωση του ΕΒΕΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια στις 13/1/2015 – να αρχίσουν  να σκέφτονται την επιστροφή τους στην περιφραγμένη Αμμόχωστο κάτω από Τ/Κ Διοίκηση!

Η ίδια ελαφρύτητα, επιπολαιότητα και ασύγγνωστη αμέλεια επεδείχθη λίγο  αργότερα όταν ο Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωνε απροκάλυπτα ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια – όπως τα αποκαλούσε – κάτω από Τ/Κ διοίκηση και θα μπορούσαν οι Ε/Κ, όσοι το επιθυμούν και κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις, να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

  • Σε απάντηση των απειλών του Κουντρέτ Όζερσαϊ εμείς δηλώναμε σε συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις  με πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους στις Κυπριακές εφημερίδες ότι οι τούρκοι . . . μπλοφάρουν και μεταγενέστερα γνωματεύαμε ότι η όλη πολιτική των τούρκων εντάσσεται – δήθεν – στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας στις κατεχόμενες περιοχές!           (Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ 2/8/2017)
  • Μέσα σ’ αυτό το καταθλιπτικό – για την πλευρά μας – κλίμα δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι – σε συνεργασία ή με την ανοχή του καθεστώτος των κατεχομένων – διάνοιξαν την παραλία του Αγίου Μέμνονα το 2018 χωρίς καν «να σπάσει μύτη».

Έκτοτε μας αξιολόγησαν, μας μέτρησαν και μας βρήκαν λιποβαρείς!

Γι  αυτό και προχώρησαν στην υλοποίηση των επεκτατικών τους σχεδίων για την Αμμόχωστο με τα σημερινά αποτελέσματα.

Επί των ημερών μας,  περιδιαβάζουν με λεωφορεία τα ερειπωμένα κτίρια της πόλης μας, οργανώνουν συνέδρια στα κατεχόμενα ξενοδοχεία της και προετοιμάζουν το μέλλον της . Ερήμην των νομίμων κατοίκων και ιδιοκτητών της που παρακολουθούν άφωνοι τις εξελίξεις .

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά δυστυχώς δεν μας διδάσκει.

Υ.Γ. Και ενώ οι τούρκοι προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση των υποχθόνιων στρατηγικών σχεδιασμών τους για εμπέδωση των νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο , η Αμμοχωστιανή κοινωνία είτε παραμένει αδρανής και παραδομένη στην τραγική της μοίρα, είτε αυτοσχεδιάζει ο καθείς με την ομάδα του κρατώντας το δικό του …λάβαρο, χωρίς συστράτευση, συναίνεση  και στοιχειώδη στρατηγική έναντι των εξελίξεων.

Και η πρόσφατη συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στο οδόφραγμα της Δερύνειας καταμαρτυρεί του λόγου μου το αληθές.

Γι αυτό και στο σημείο αυτό ταιριάζουν απόλυτα οι στίχοι του εμπνευσμένου ποιητή της Αμμοχώστου και του Ελληνισμού Κυριάκου Χαραλαμπίδη…

«Αν ο λαός μας δεν μπορεί ν αντλήσει απ τα δεινά του ,τότε του δόθηκε άδικα μια τέτοια τραγωδία»

(*) Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνημα Αλληλεγγύης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός; Οι περίεργες απόψεις αρκετών που κυβέρνησαν και κυβερνούν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: