Άμεση η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Στην Ελλάδα διαβιοί μόνο μουσουλμανική μειονότητα




Αυστηρή απάντηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική, δίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε εναντίον του πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, την Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν Τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική».

Τους άθλιους ισχυρισμούς ενστερνίστηκε λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Στο δικό του μήνυμά του στο twitter ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ αναφέρει ότι “είναι πολύ λάθος η αναφορά του Έλληνα Προέδρου Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη σε ‘μουσουλμανική ελληνική μειονότητα’ για την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα. “Η άρνηση της της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας είναι καταδικαστέα συμπεριφορά”, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ “ο Έλληνας Πρόεδρος πρέπει να προσφωνεί σωστά την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα σεβόμενος τις δημοκρατικές αξίες”. “Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα της ΕΕ οι πολιτικοί να διεξάγουν συστηματικά επιθέσεις εναντίον της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας”.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ συνεχίζει αναφέροντας ότι “η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη είναι μια ιστορική πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα”. “Η αναφορά σε μουσουλμανική ελληνική μειονότητα για την μουσουλμανική τουρκική μειονότητα αποτελεί ρατσιστική προσέγγιση”, προσθέτει.

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ότι “αυτοί που προσπαθούν να αλλάξουν τις ιστορικές πραγματικότητες σε σχέση με την τουρκική κοινότητα της δυτικής Θράκης δεν μπορούν να πετύχουν κανένα αποτέλεσμα”. “Είναι θλιβερό να συνεχίζεται αυτή η ρατσιστική προσέγγιση παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που καταδικάζουν την Ελλάδα”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ και προσθέτει: “Καλούμε για άλλη μια φορά όλους να συμπεριφέρονται με βάση τις ιστορικές πραγματικότητες και με σεβασμό τις δημοκρατικές αξίες. Εκείνοι που προσπαθούν να δείξουν την τουρκική κοινότητα δυτικής Θράκης σας ‘απειλή’ και σαν ‘κίνδυνο’ βλάπτουν την δικές τους δημοκρατικές αξίες. Η ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης είναι σταθερή με τις ιστορικές πραγματικότητες. Η τουρκική κοινότητα της δυτικής Θράκης είναι ισχυρός πλούτος για την δημοκρατία της Ελλάδας. Οι περί αντιθέτου προσεγγίσεις αποτελούν άσχημα παραδείγματα ρατσισμού”, αναφέρει.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο το τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Τουρκία να θέσει ένα ακόμη θέμα στο διάλογό της με την Ελλάδα και τις επιδιώξεις με βάση τις οποίες κινείται επιχειρώντας να φτάσει η επίλυση όλων των «διαφορών» μας στη Χάγη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Συντονισμένη η αθλιότητα: Ο Τσελίκ επιτίθεται σε Παυλόπουλο για Θράκη, τον αποκαλεί ρατσιστή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: