Άλλο ένα λάθος της Αμερικής του Τραμπ: Προσφέρει ηχηρή υποστήριξη στον Ερντογάν για τη Συρία

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον. State Department photo by Ron Przysucha




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα στην τελευταία στρατιωτική της εμπλοκή στη Συρία, τονίζοντας πως «οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου Μπασάλ αλ) Άσαντ και της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι να μεταβεί στην Άγκυρα για να συντονίσει τα «βήματα απάντησης σε αυτή την αποσταθεροποιητική επίθεση. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας», είπε.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Εσένμπογκα στην Άγκυρα ο Τζέφρι τόνισε πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλη απειλή από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ. Όπως είπε, μετέβη στην Άγκυρα για να επανεξετάσει την κατάσταση με την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο υποστήριξη στην Τουρκία.

Αναμενόταν από χθες τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν έγινε ή θα γίνει σύντομα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως τελικά αποχώρησε άπρακτη. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν ξανά, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνομίλησαν επίσης με σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 51 μέλη του συριακού στρατού στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ ανέφερε στο χθεσινό του ανακοινωθέν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο τουρκικός στρατός επίσης κατέστρεψε δύο άρματα μάχης, ένα αντιαεροπορικό όπλο και μια αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Μετά τον θάνατο χθες πέντε Τούρκων στρατιωτών από το συριακό στρατό στη συριακή επαρχία, οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων κλιμακώθηκαν με εκατέρωθεν επιθέσεις και αντίποινα.

  • ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η συριακή κυβέρνηση θα καταβάλει “πολύ βαρύ τίμημα” για την επίθεσή της σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου 13 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μόλις περισσότερο από μια εβδομάδα, προκαλώντας τα αντίποινα της Άγκυρας.

“Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στην συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε”, σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, κατά την οποία πρόσθεσε ότι σήμερα, Τετάρτη, θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

Στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο προσθέτει ότι το ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ίδια μκο και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο χωριό Κάμινας.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε “συντριβή” χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.

Νωρίτερα το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber είχε μεταδώσει ότι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ.

Πληροφορίες από το Reuters και άλλα πρακτορεία μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΓΚΥΡΑ, Turkey

Süddeutsche Zeitung: Κυνικός ο Ερντογάν αλλά θα τολμήσει να καταρρίψει ρωσικά μαχητικά;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: